Finom, szaftosan lédús ebéd, egyszerű és tartalmas, másnap is ugyanolyan ízletes, ha nem még ínycsiklandóbb!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy négyszemélyes adaghoz:
- 3 evőkanál étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 kg zöldbab
- 1 tasak zacskós rizs (120 g, ugyanennyi akkor is, ha nem zacskós rizst használunk)
- 75 dkg darált hús
- másfél- két bögre tejföl (megfelel kb. 1 nagy dobozos 450 g-os tejfölnek)
- 1 kis dobozos tejfölt tettem én még a tetejére is, de ez nem kötelező
- 1 teáskanál só
- negyed mokkáskanál őrölt fekete bors
- +1-2 merőkanálnyi főzővíz a zöldbab alól
- + 15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
- A zöldbabot megmossuk, majd összevágjuk, és sós, forró vízben puhára főzzük.
- Ez idő alatt a rizst is megfőzzük sós vízben, valamint elkészítjük a ragut is.
- A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadunk egy csapott evőkanál édes, őrölt fűszerpaprikát, majd a darált húst, a sót, a borsot, és jól megpirítjuk.
- A zöldbabot leszűrjük! Figyelem: a főzőlevet fogjátok fel egy edényben!
- A húsos ragut, a zöldbabot, a nagy tejfölt, egy-két teáskanál sót, és a rizst összekeverjük, adunk hozzá egy-két merőkanállal a főzővízből, hogy finom szaftos, és ne száraz legyen a végeredmény! Ezután egy kiolajozott közepes méretű, kiolajozott tepsiben egyenletesen szétterítjük, rákenünk egy kis doboznyi kikevert tejfölt, elkenjük, majd meghintjük sóval és reszelt sajttal.
- Mehet is az előmelegített sütőbe, 200 fokra, alul-felüs sütésre, ahol addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején.
Jó étvágyat hozzá!
További babos receptjeim: