Barion Pixel

Szaftos rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Finom, szaftosan lédús ebéd, egyszerű és tartalmas, másnap is ugyanolyan ízletes, ha nem még ínycsiklandóbb!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy négyszemélyes adaghoz:

  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 kg zöldbab 
  • 1 tasak zacskós rizs (120 g, ugyanennyi akkor is, ha nem zacskós rizst használunk)
  • 75 dkg darált hús
  • másfél- két bögre tejföl (megfelel kb. 1 nagy dobozos 450 g-os tejfölnek)
  • 1 kis dobozos tejfölt tettem én még a tetejére is, de ez nem kötelező
  • 1 teáskanál só
  • negyed mokkáskanál őrölt fekete bors
  • +1-2 merőkanálnyi főzővíz a zöldbab alól
  • + 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

  1. A zöldbabot megmossuk, majd összevágjuk, és sós, forró vízben puhára főzzük.
  2. Ez idő alatt a rizst is megfőzzük sós vízben, valamint elkészítjük a ragut is.
  3. A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadunk egy csapott evőkanál édes, őrölt fűszerpaprikát, majd a darált húst, a sót, a borsot, és jól megpirítjuk.
  4. A zöldbabot leszűrjük! Figyelem: a főzőlevet fogjátok fel egy edényben!
  5. A húsos ragut, a zöldbabot, a nagy tejfölt, egy-két teáskanál sót,  és a rizst összekeverjük, adunk hozzá egy-két merőkanállal a főzővízből, hogy finom szaftos, és ne száraz legyen a végeredmény! Ezután egy kiolajozott közepes méretű, kiolajozott tepsiben egyenletesen szétterítjük, rákenünk egy kis doboznyi kikevert tejfölt, elkenjük, majd meghintjük sóval és reszelt sajttal.
  6. Mehet is az előmelegített sütőbe, 200 fokra, alul-felüs sütésre, ahol addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején.

Jó étvágyat hozzá!

További babos receptjeim:

Csülkös bableves

Palócleves

Rakott zöldbab

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák