Ismét Anyukám receptje, puha, főtt, füstölt csülök egy nagyon ízletes, gazdag levesben, sok-sok zöldséggel!
Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
- 1 füstölt csülök
- kb. 45-50 dkg szárazbab
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- egy kisebb zeller
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél bögre paradicsomlé (1,25 dl) vagy egy kisebb sűrített paradicsom konzerv
- 1 evőkanál vegeta
- só
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
- A csülköt és a babot két külön edényben beáztatjuk előző este annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A csülköt érdemes mindjárt abban a fazékban beáztatni, amiben a levest fogjuk főzni.
- Másnap a csülköt egy órán keresztül, fedő alatt előfőzzük.
- Ezután hozzáadjuk a babot, a hagymát és a fokhagymát.
- Ezzel is főzzük egy órácskát, utána hozzáadjuk a zöldségeket, a vegetát és a sót. Óvatosan sózzuk, kóstoljuk folyamatosan, mert a csülkök különböző sósságúak!
- Közben figyeljük, hogy puhul a csülök, mert ez is változó. Ha már elég puha, akkor vegyük ki a levesből, és tegyük félre, lefedve, hogy ki ne száradjon!
- Ha a bab és a zöldségek is elég puhák, akkor a zsírból és a lisztből rántást készítünk. A zsíron aranybarnára pirítjuk a lisztet, hozzákeverünk egy evőkanál őrölt, édes fűszerpaprikát, amit hideg vízzel felengedünk, csomómentesre keverünk, majd a leveshez öntünk.
- Körülbelül tíz percig lassan, néha megkeverve forraljuk, és már el is készült.
Jó étvágyat! 🙂
További leves receptjeim: