Barion Pixel

Csülkös bableves

csülkös bableves

Ismét Anyukám receptje, puha, főtt, füstölt csülök egy nagyon ízletes, gazdag levesben, sok-sok zöldséggel!

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

  • 1 füstölt csülök
  • kb. 45-50 dkg szárazbab
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • egy kisebb zeller 
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fél bögre paradicsomlé (1,25 dl) vagy egy kisebb sűrített paradicsom konzerv
  • 1 evőkanál vegeta
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál sertészsír

Elkészítése:

  1. A csülköt és a babot két külön edényben beáztatjuk előző este annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A csülköt érdemes mindjárt abban a fazékban beáztatni, amiben a levest fogjuk főzni.
  2. Másnap a csülköt egy órán keresztül, fedő alatt előfőzzük.
  3. Ezután hozzáadjuk a babot, a hagymát és a fokhagymát.
  4. Ezzel is főzzük egy órácskát, utána hozzáadjuk a zöldségeket, a vegetát és a sót. Óvatosan sózzuk, kóstoljuk folyamatosan, mert a csülkök különböző sósságúak!
  5. Közben figyeljük, hogy puhul a csülök, mert ez is változó. Ha már elég puha, akkor vegyük ki a levesből, és tegyük félre, lefedve, hogy ki ne száradjon!
  6. Ha a bab és a zöldségek is elég puhák, akkor a zsírból és a lisztből rántást készítünk. A zsíron aranybarnára pirítjuk a lisztet, hozzákeverünk egy evőkanál őrölt, édes fűszerpaprikát, amit hideg vízzel felengedünk, csomómentesre keverünk, majd a leveshez öntünk.
  7. Körülbelül tíz percig lassan, néha megkeverve forraljuk, és már el is készült.

Jó étvágyat! 🙂

csülkös bableves

További leves receptjeim:

Frankfurti leves

Pudingos almaleves

Tejfölös sajtleves

Gombakrémleves

szeretettel ajánlom:

Kategóriák