Gyermekkorom kedvenc édessége, örök és megunhatatlan! Ezzel a tésztával pille, torony magas tésztánk lesz, nyakig vajjal-dióval, a tetejére pedig, sűrű, habkönnyű sodó kerül.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók egy nagy adaghoz:
- 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
- fél bögre cukor (8 dkg)
- 3,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 1 bögre langyos tej (két és fél dl)
- 4 tojás
A diós töltelékhez:
- másfél bögre darált dió (kb. 15 dkg)
- háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
- 5 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 bögre tej (1 liter)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 4 tojás sárgája
- 2 evőkanál fehér finomliszt
- 2,5 dkg vaj
Az aranygaluska elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragacsos tésztává dagasszuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk hozzá még lisztet, ha száraz, akkor langyos tejet.
- Ezután a tésztát a kétszeresére kelesztjük, lefedve.
- Eközben összekeverjük a diót a cukorral, majd ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alul-felül sütés programra.
- A tésztát lisztezett felületre öntjük, majd kinyújtjuk kb. két centi vastagságúra.
- Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb sütőtálat vagy jénait, ezután szaggassunk ki a tésztából kb. öt cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe. Én a deszkára szoktam egy kis kupac lisztet tenni, úgy a legkényelmesebb a szaggatót lisztezni.
- Ha elkészültünk az első sor galuskával, akkor kenjük meg alaposan az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dióval úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Jöhet a következő sor, majd ismét vaj és rá dió. Süssük aranyszínűre, végezzünk tűpróbát! Ha hirtelen pirulna a teteje, akkor tegyetek rá még alufóliát vagy sütőpapírt, de ügyeljetek rá, hogy a közepe is átsüljön!
- Míg sül, addig készítsük el a vanília sodót!
- A sodóhoz fél bögre tejben csomómentesre keverjük a tojások sárgáját, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a lisztet és a tejet. Ehhez ajánlom Nektek szeretettel az egyik legjobb segítő kezet, a Mix-fixet, mindent beleöntötök egyetlen kis edénybe, és néhány szemvillanásnyi pillanat alatt összerázzátok. Hibátlan és garantáltan csomómentes lesz minden habarás, szósz, mártás, puding! Itt megtaláljátok: https://rupanerkonyha.hu/termek/tupperware-mix-fix-pro-350ml/
- A többi tejet közben felforraljuk egy lábosban.
- Mikor a tej felforrt, akkor a lángot takarékra vesszük, majd hozzáöntjük folyamatos kevergetés közben a tojásos keverékünket. Ezzel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodónkat, majd ha elkészült, félre húzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat is.
- Az aranygaluskára locsolva tálaljuk ezt a finomságot!
Jó sütögetést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További diós receptjeim: