Barion Pixel

Pillekönnyű aranygaluska, vaníliasodóval, bögrésen

Pillekönnyű aranygaluska, vaníliasodóval, bögrésen

Gyermekkorom kedvenc édessége, örök és megunhatatlan! Ezzel a tésztával pille, torony magas tésztánk lesz, nyakig vajjal-dióval, a tetejére pedig, sűrű, habkönnyű sodó kerül.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók egy nagy adaghoz:

  • 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
  • fél bögre cukor (8 dkg)
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 bögre langyos tej (két és fél dl)
  • 4 tojás

A diós töltelékhez:

  • másfél bögre darált dió (kb. 15 dkg)
  • háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
  • 5 dkg olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 bögre tej (1 liter)
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 4 tojás sárgája
  • 2 evőkanál fehér finomliszt
  • 2,5 dkg vaj

Az aranygaluska elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragacsos tésztává dagasszuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk hozzá még lisztet, ha száraz, akkor langyos tejet.
  2. Ezután a tésztát a kétszeresére kelesztjük, lefedve.
  3. Eközben összekeverjük a diót a cukorral, majd ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alul-felül sütés programra.
  4. A tésztát lisztezett felületre öntjük, majd kinyújtjuk kb. két centi vastagságúra. 
  5. Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb sütőtálat vagy jénait,  ezután szaggassunk ki a tésztából kb. öt cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe. Én a deszkára szoktam egy kis kupac lisztet tenni, úgy a legkényelmesebb a szaggatót lisztezni.
  6. Ha elkészültünk az első sor galuskával, akkor kenjük meg alaposan az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dióval úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Jöhet a következő sor, majd ismét vaj és rá dió. Süssük aranyszínűre, végezzünk tűpróbát! Ha hirtelen pirulna a teteje, akkor tegyetek rá még alufóliát vagy sütőpapírt, de ügyeljetek rá, hogy a közepe is átsüljön! 
  7. Míg sül, addig készítsük el a vanília sodót!
  8. A sodóhoz fél bögre tejben csomómentesre keverjük a tojások sárgáját, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a lisztet és a tejet. Ehhez ajánlom Nektek szeretettel az egyik legjobb segítő kezet, a Mix-fixet, mindent beleöntötök egyetlen kis edénybe, és néhány szemvillanásnyi pillanat alatt összerázzátok. Hibátlan és garantáltan csomómentes lesz minden habarás, szósz, mártás, puding! Itt megtaláljátok: https://rupanerkonyha.hu/termek/tupperware-mix-fix-pro-350ml/ 
  9. A többi tejet közben felforraljuk egy lábosban.
  10. Mikor a tej felforrt, akkor a lángot takarékra vesszük, majd hozzáöntjük folyamatos kevergetés közben a tojásos keverékünket. Ezzel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodónkat, majd ha elkészült, félre húzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat is.
  11. Az aranygaluskára locsolva tálaljuk ezt a finomságot!

Jó sütögetést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További diós receptjeim:

Fűszeres almás-diós kevert

Diós kosárka

Omlós linzer diós tésztával

Pihe-puha diós sütemény

Diós pozsonyi kifli

Pillekönnyű aranygaluska, vaníliasodóval, bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák