Barion Pixel

Grízes krémes

grízes krémes

Nagy kedvencünk lett ez a puha, emeletes sütemény a grízes-vaníliás krémmel és a sárgabaracklekvárral. Le is pipálta a klasszikus vanília krémes változatot, ami azért meglepő, mert nem volt nagy a lelkesedés, mikor előálltam vele, hogy mézes krémest sütök, de nem a megszokottat…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 60 dkg fehér finomliszt
  • 7 dkg puha zsír
  • 2 tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 2 púpos mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál méz felmelegítve!
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpos bögre porcukor (15 dkg)

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 1 bögre búzadara (15 dkg
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • egy és kétharmad bögre tej (4 dl)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • 25 dkg vaj
  • bő másfél bögre porcukor (25 dkg)

+ háromnegyed bögre/1 kis üveg sárgabaracklekvár (300 g)

A mázhoz:

  • negyed bögre tej (0,6 dl)
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
  • 3 evőkanál holland kakaópor (kb. 4 dkg)
  • 7 dkg vaj

Elkészítése:

  1. A lapok hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.
  2. Egyenként kb. 25*35 centiméteres téglalappá nyújtjuk őket, amiket a tepsi hátulján, sütőpapíron megsütünk 170 fokon, alul-felül sütés programon, 8-9 perc alatt. Szép világos legyen, ne süssétek tovább!
  3. A búzadarából, vaníliás cukorból és tejből sűrű tejbegrízt főzünk, folyamatos kevergetés közben, amit frissentartó közvetlenül letakarunk, hogy ne tudjon bebőrösödni. Hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni!
  4. A pudingot először kevés tejben csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű pudingot főzünk belőle.
  5. Itt is frissentartó fóliát fektetünk közvetlenül a pudingra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A porcukrot kihabosítjuk a vajjal, majd kihabosítjuk a pudingot és a tejbegrízt is. Ezután az egészet összekeverjük, és megtöltjük vele a lapokat, amiket előtte megkenünk a baracklekvárral. Csak a lapok közé teszünk tölteléket és lekvárt, a tetejére nem, tehát összesen három felé osztjuk a krémet és a lekvárt.
  7. A csokimázhoz egy nyeles lábosban összekeverjük a tejet, a kakaóport és a cukrot, majd az egészet folyamatos keverés közben összemelegítjük. Ha jó meleg és felolvadt minden, akkor belekeverjük a vajat, majd beletördeljük a tábla étcsokit is, amit szintén beleolvasztunk.
  8. Megkenjük a süti tetejét és legalább 20-24 órát pihentetjük hűvös helyen!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További csoki/kakaómázas receptjeim:

Zserbó

Kavart kókuszos kakaómázzal

Kakaós kocka kakaómázzal

Diós piskóta vajas kakaómázzal

grízes krémes
grízes krémes

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák