Egy igazi remekmű ez a desszert, az egyik legnagyobb kedvencem: HA! Ha a piskóta háromízű, átjárja a rumos-narancsos szirup, házi, főzött vaníliakrémmel készül, valódi csokoládé öntettel, jófajta tejszínnel! Ez most ilyen, készítsétek el, mert a fáradtság minden percét megéri!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
A piskóta alaphoz:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál fehér finomliszt
- 3 evőkanál víz
- 1 mokkáskanál sütőpor
A sárga piskótához:
- 1 evőkanál fehér finomliszt
A barna piskótához:
- 1 evőkanál holland kakaópor
A diós piskótához:
- 2 evőkanál darált dió
A vaníliakrémhez:
- 2 bögre tej (5 dl)
- 2 tojássárgája
- bő egyharmad bögre fehér finomliszt (5 dkg)
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- fél vaníliarúd
A sziruphoz:
- fél bögre víz (1,25 dl)
- kétharmad bögre cukor (10 dkg)
- negyed bögre sütőrum
- 1 narancs héja lereszelve
A csokoládé öntethez:
- 2,5 dkg vaj
- 1 teáskanál liszt
- egy és fél bögre tej (1,25 dl)
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál cukor
- 1-2 evőkanál rum
Feltétként:
- mazsola, aki szereti
- 1 bögre pirított dió vagy lásd a receptben a habcsókos dió verziót!
- 1 bögre tejszín + 1 kis csomag habfixáló (2,5 dl)
Elkészítése:
- A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 200 fokra.
- Egy nagyobb tepsit, kb. 25*35 centiset, kibélelünk sütőpapírral.
- Először egy nagy piskóta hármast fogunk megsütni, egyetlen tepsiben, hogy megkíméljük magunkat a háromszori keverés, sütés procedúrájától!
- A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk, szép világosra, majd belekeverjük a vizet, a lisztet, és a sütőport, majd végül a tojáshabot is hozzá forgatjuk, óvatosan, fakanállal, körkörös mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
- Ezután merőkanállal három kisebb tálba szétmérjük a tésztát, majd az elsőhöz egy kanál lisztet, a másodikhoz egy kanál kakaóport, a harmadikhoz pedig két kanál darált diót adunk.
- A három masszát szépen egymás mellé belekanalazzuk a tepsibe úgy, hogy három egyenlő csíkban legyenek elterítve.
- 15 perc alatt aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Félretesszük hűlni!
- És itt jön egy szabadon választható pont: én díszítésnek és hogy ne vesszen kárba a tojáshab, a két tojásfehérjét felvertem három evőkanál cukorral, beleforgattam egy púpos bögre diót (nem darálva), és egy sütőpapírral tepsire tettem belőle hat halmocskát. Ezeket 120 fokon szárítottam, míg szép aranybarna nem lett a teteje. Ekkor egy fakanállal széttördeltem, és visszatettem még sülni, közben feltekertem 180 fokra, míg pirult és szép barna, omlós nem lett mindenhol. Ez került bele a desszertembe a tálalásnál darált dió helyett!
- Következik a szirup: a vizet a cukorral összeforraljuk, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat és a rumot. Hagyjuk ezt is hűlni!
- A krémhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük fél bögre tejjel és a liszttel, valamint a cukorral. Közben a tejet felmelegítjük, és hozzáöntjük a keverékünket, amivel közepes láng felett szépen besűrítjük a krémet. Folyamatosan kevergessük habverővel! Ő is megy hűlni, közben néha keverjétek át!
- Ekkor a szirupunkat egyenletesen rálocsoljuk a piskótára, és hagyjuk hogy szépen átjárja az egészet!
- A csokiöntethez érkeztünk: a vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük a tejjel, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a kakaóport, cukrot, rumot, majd jól besűrítjük. Itt mehet magasabb hőfokon is a művelet, de folyamatosan kevergessétek habverővel!
- Ha szépen besűrűsödött, akkor tegyük ezt is félre hűlni!
- Verjük habbá a tejszínt!
- Már csak össze kell állítanunk! Én egy nagy desszertestálba rétegeztem az egészet, mert ugyan nagyon szép kehelybe vagy tányérkára halmozva, de így sokkal praktikusabb mind a tárolása, mind a tálalása! És nagyon mutatós is!
- A piskótákat elvágtam, megkentem őket krémmel, szépen egymásra helyeztem őket, és felkockáztam pici kockákra, amiknek a felét egy desszertes tál aljába tettem, rákanalaztam a megmaradt krém felét, a habcsókos dió felét, a fele csokiszószt, majd újra piskóta, krém, dió, csoki, végül tejszínhab, pici csoki, pici dió.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala