Barion Pixel

Grízgombóc leves

Grízgombóc leves

Az egyik kedvenc levesbetétem, vajpuha, rusztikus gombóckák, a legegyszerűbb levest is feldobják!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • egy bögre búzadara (13 dkg)
  • 3 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése:

1. A tejet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a sót és a vajat, majd az egészet felforraljuk.

2. A grízt lassan beleszórjuk, és addig főzzük (állandó keverés mellett!), míg a massza el nem válik az edény falától. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üssünk rá egy-két tojást, dolgozzuk össze és két vízbe mártott kanál segítségével szaggassunk galuskákat forrásban lévő vízbe vagy egyenest a levesbe. Én azért szeretem külön megfőzni, mert akkor a leves kristálytiszta marad, nem lesz zavaros a lehulló grízdarabkáktól.

3. Amikor a gombócok felúsznak a víz tetejére, nagyjából készen is vannak, én még szoktam őket egy picit főni, de ez ízlés kérdése.

4. A leves lehet bármilyen leves, alapléből, lefagyasztott hús vagy csontlevesből, zöldségleves vagy egy egyszerű leveskockás leves is!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Húsleves receptjeim a grízgombóchoz:

Húsleves

Marhahúsleves

Csirke húsleves

Csontleves

Grízgombóc leves

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák