Barion Pixel

Giga házi sajtos kifli – croissant és pizza találkozása

Giga házi sajtos kifli recept pizzatésztából, croissant stílusban. Puha, réteges és sajtos péksüti a Rupáner konyhából, amit imádni fog a család!

Hogy készültek ezek a giga házi sajtos kiflik? Az egész egy teljesen hétköznapi pizzasütésnek indult. Bekészítettem egy kiló lisztből a szokásos extrapuha pizzatésztámat, és ahogy kelt a tészta, bevillant: reggelre nincs itthon kenyér! Gondoltam, a feléből miért ne lehetne valami friss péksüti? Eszembe jutott a gigantikus croissant-om, amit annyira szeretünk, és úgy döntöttem, ötvözöm a kettőt: a pizzatészta puhaságát a croissant vajas, réteges technikájával. A végeredmény? Ezek az óriási, sajttal töltött kiflik, amik méretük ellenére is, hipp-hopp elfogytak.

még több #bögrés recept könyv rupáner konyha

rupáner bögre illusztráció

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók (8 darab giga kiflihez):

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 1 bögre langyos tej (2,5 dl)
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • negyed bögre langyos víz, ha szükséges (kb. 0,6 dl)
  • 5 dkg vaj, felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 púpos teáskanál só

A rétegezéshez:

  • kb. 5 dkg olvasztott kb. fél teáskanál sóval elkeverve
  • 10–15 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 felvert tojás 
  • + pici sajt reszelve
Giga házi sajtos kifli recept pizzatésztából, croissant stílusban. Puha, réteges és sajtos péksüti a Rupáner konyhából, amit imádni fog a család!

Giga házi sajtos kifli elkészítése:

  1. A langyos tejben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni 5–10 perc alatt.
  2. Add hozzá a lisztet, a sót, a tejfölt, az étolajat és a felolvasztott vajat. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagassz! Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés langyos vizet, ha ragad, szórj hozzá kevés lisztet. Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le, és keleszd kb. 30 percig, amíg a duplájára nő.
  3. A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át finoman, majd oszd 4 egyenlő gombócra. Mindegyik gombócot nyújtsd ki kb. nagytányér méretű, vékony körlappá.
  4. Az első kört kend meg olvasztott, sós vajjal, szórd meg reszelt sajttal, majd tedd rá a második kört. Ezt ismételd meg a harmadikkal is, az utolsó kört viszont már nem kell megkenni.
  5. A kapott „tésztatortát” kicsit lapítsd el, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságú, nagy kerek lappá. A tésztalapot vágd 8 egyenlő cikkre.
  6. Mindegyik cikket fordítsd meg, nyújtsd kicsit vékonyabbra, majd a szélesebb felétől kezdve tekerd fel kiflivé. Sorakoztasd a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire.
  7. Takard le a kifliket, és keleszd őket még kb. 1 órán át, amíg szépen megnőnek.
  8. Kend meg a tetejüket felvert tojással, és néhány szál sajttal díszítsd a tetejét. Az almareszelővel reszeld, hogy nagyobb szálakat kapj!
  9. 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon süsd kb. 20 percig, amíg aranybarnák és illatosak lesznek.

Jó sütögetést!

Tippek a tökéletes giga kiflihez:

  • A rétegek közé tehetsz plusz fűszereket, pl. fokhagymaport vagy oregánót, hogy pizzásabb íze legyen.
  • Frissen a legfinomabb, de tálban lezárva 1–2 napig is puha marad.
  • Füstölt sajttal még karakteresebb lesz az íze.

Miért fogod imádni:

Mert ez a kifli kívül roppan, belül puha és réteges, tele olvadt sajttal – és mindezt egy pizzatészta egyszerűségével és egy croissant gazdagságával hozza!

Ha tetszett a recept, gyere süss-főzz velem máskor is! 😊

📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube

✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!

További kifli receptjeim:

Krumplis kifli

Retro sós kifli

Sajtos-túrós kifli

Teljes kiőrlésű kifli

Fatörzs kifli bögrésen retro kakaóval

Giga házi sajtos kifli recept pizzatésztából, croissant stílusban. Puha, réteges és sajtos péksüti a Rupáner konyhából, amit imádni fog a család!

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv

További receptek

Tepsis disznótoros krumplival és savanyú káposztával

Tepsis disznótoros krumplival és savanyú káposztával

Egyszerű, kiadós és igazi magyaros fogás a Rupáner konyhából: tepsis disznótoros hurkával, kolbásszal, savanyú káposztával és krumplival, lépésről lépésre!

bővebben
boríték ikon
elválasztó szívecskével
0