
Sokáig csak nézegettem a külföldi recepteket, és nem értettem, mitől olyan különleges ez a bizonyos csokis cookie, a chewy állag. Én inkább a roppanós vagy omlós kekszeket szerettem, és meg voltam győződve róla, hogy azok a legjobbak.
Aztán egyszer csak megkóstoltam egy ilyen csokis kekszet… és rájöttem, hogy tényleg más. A chewy nem puha, nem rágós és nem is nyers – hanem az a fajta állag, amikor a keksz először egy kicsit ellenáll, majd lassan enged, mintha a csoki és a tészta összefonódva nyúlna szét, és minden falat egy kicsit tovább tartana, mint máskor.
Pont ettől lesz különleges: nem morzsálódik szét, nem fojtós, hanem minden harapásban ott van az a szaftos, enyhén tapadós csokis mag, amitől ez a keksz annyira legendás lett. És ezért kell a pontos arányokra és a sütési trükkökre odafigyelni – mert így lesz igazán tökéletes.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók (kb. 24 nagy kekszhez):
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 2,5 teáskanál étkezési keményítő
- fél teáskanál só
- 25 dkg vaj
- 1 bögre barna cukor (16 dkg)
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- 3 tojás
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 púpos bögre étcsokoládé csepp (15-20 dkg, de lehet több is)
+ negyed bögre barnacukor (4 dkg, ezt csak a csokival keverjük hozzá)
Két titok, amit sose hagyj ki:
- A keksztészta hűtése legalább 2-3 órán át elengedhetetlen. A hideg tészta lassabban terül, és ettől lesznek a kekszek vastagok és puhák.
- A gombócokat ne lapítsd le, inkább formáld őket magasra. Sütés közben lefelé terülnek, és így lesznek szép, magas kekszek.
Amerikai csokis cookie elkészítése:
- Az olvasztott vajat keverjük simára a barna és a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát.
- Keverjük hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a keményítőt és a sót, és a végén jöhetnek a csokidarabok és a negyed bögre barnacukor.
- Minimum 2 órára tegyük hűtőbe, de ha van idő, egy egész éjszakára.
- Púpos evőkanálnyi mennyiségből, 50–60 g-os hengereket formázzunk a tésztából. Ne gömböket, hanem oszlopokat!
- Helyezzük őket szellősen a sütőpapírral bélelt tepsire. Hat darabnál többet semmiképp se tegyünk!
- 160°C-on 10-12 percig süssük, alul-felül sütés programon őket, amíg a szélek épp elkezdenek barnulni. A közepe ilyenkor még puhának tűnik, de hűlés közben lesz pont tökéletes.
- Ha igazán mutatós kekszeket szeretnétek, még melegen nyomjatok pár extra csokidarabot a tetejükbe.
Tippek és trükkök:
Fagyasztás: A pihentetett tésztát lefagyaszthatod, és bármikor frissen süthetsz pár darabot.
Textúra: A magasra formázás miatt a belső szaftos marad, kívül viszont lesz egy enyhe roppanás.
Miért fogod imádni:
Mert ez nem csak egy keksz. Ez egy élmény minden falatban: a roppanós szélek, a szaftos, csokisan nyúlós belső és az a különleges állag, amitől mindenki azonnal még egy darabot fog kérni…
Ha tetszett a recept, gyere süss-főzz velem máskor is! 😊
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!