
Azért titkokkal, mert bizony, hogy ilyen szép magas, laza legyen a piskóta, és ne ázzon el egy szemernyit sem a gyümölcstől, ahhoz tudni kell egy’s mást! 🙂
Nekem sosem lett olyan, mint a dédié, nem volt ilyen magas, laza, pedig ugyanazt a receptet használtam.
Anyukám ráadásul a sajátját, ami mikor kicsik voltunk az unokatestvéremmel, akkor mindig isteni lett, mostanság pedig mégsem.
Talán a liszt?
Az új sütő?
A mai vacak vajak? Olajak?
Semmi nem olyan már, mint régen?
Ó, nem bizony!
De nem a liszt,
sem a sütő,
de még az olaj,
a vaj sem hibás.
Hát akkor mi?
Zsuzsának, a keresztanyukámnak, anyu szerint olyan kevert piskótája volt, mint az álom, szinte szétesett a kezünkben, és nem áztatta el még a friss meggy sem.
Egyszerűen fakanállal kavartuk, mondta anya.
És ott a pont!
Fakanál, kavar, nem habosít, zutyul agyonra a mixerrel, mert akkor a tojás levegős lesz, felemelkedik, majd összeesik, kényes lesz, mint a piskóta.
Erzsi dédi pedig pont ezt mondta, mikor lagzi előtt a kezembe nyomta a receptet, hogy ugyan egy nyolc féle süti ott sorakozott, terült, hevert körülöttünk mindenhol a házban, de kislányom, az ebéd tetejére csinálunk egy jó kevertet. Csak fakanállal keverd, ezt nem szabad géppel, nem lesz az úgy olyan…
Ma ilyen szerény ebéd lesz kislányom, de ez van.
(Zárójelesen a szerény, FÉL ÓRA ALATT ELKÉSZÜLŐ! ebéd paprikás krumpli volt, paradicsomlevessel, amihez gyorsan maga gyúrta meg a tésztát, és reszelte a levesbe, minden házi paradicsomléből készült természetesen, saját földi krumpliból, és saját, háztáji kolbászból, a sütibe pedig a saját fájáról, saját maga által eltett meggybefőtt került, még a zsírt is ő sütötte ki, amivel a tepsit kentük!)
És utolsó előtti aranyszabály: Nem használunk sütőpapírt, a tepsit zsírozzuk!
Utolsó: Jól megsütjük, barnára, mikor jó sült illata, és szép már a színe: Na akkor nincs készen, -mondta Erzsi mama. Hagyni kell még legalább öt percig, és nem kell aggodalmaskodni, nem fog túlsülni!
Mondanom sem kell, hogy 11:20-kor kezdődött a főzés, de déli harangszóra a terített asztalnál ültünk! Cseppnyi konyha, cseppnyi ház, temérdek süti, jó kedv! Van mit tanulni azt hiszem! 🙂
Remélem Nektek is beválik, jó kísérletezgetést, és ágyő turmix ennél a receptnél!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók
- 5 db tojás
- 1,25 bögre porcukor
- 1 bögre étolaj
- 1 bögre natúr joghurt
- 15 g sütőpor ((másfél csomag))
- 3 bögre fehér finomliszt ((38 dkg))
Elkészítés
- A sütőport és a lisztet összekeverjük, a sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütés programra.
- A tojást és a porcukrot összekeverjük egy másik tálban, majd hozzáöntjük a joghurtot és az olajat, valamint kisebb adagokban hozzákeverjük a sütőporos lisztet. Fakanállal, spatulával vagy kézi habverővel dolgozunk. Ha valamiért nem tudjátok elengedni a gépi turmix dolgot, akkor a legkisebb fokozaton keverjétek, és csak amennyire tényleg muszáj.
- Az apróra vágott banán kockákat keverjük utoljára tésztába.
- A tepsit kizsírozzuk, kivajazzuk, majd egy pici liszttel hintjük meg.
- A tésztát a tepsibe öntjük, megszórjuk a tetejét apró eperkockákkal, és forró sütőben aranybarnára sütjük, sőt onnan túl is még öt percig, ne felejtsétek el!
Ezeket a szabályokat ajánlott a dobálós gyümölcsös, kevert tésztáknál betartani szerintem és nem fogtok csalódni! 🙂
+ A világos gyümölcsök, ha mást használtok: alma, körte, banán menjenek mindig a tésztába, a színesek a tetejére, hogy ne színezzék meg a tésztát!

6. Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és csinos kockákra vágva tálaljuk! 🙂
Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala










