Barion Pixel

Mennyei mákos pite (bögrésen is)

válpite

Sütiző könyv ajánlás

Szép, ünneplőbe öltözött pite, omlós, tejfölös, könnyű tésztával és selymes, mákos töltelékkel, amit megbolondítunk egy kis rummal és reszelt citromhéjjal.
Én rajongok a mákért, a bejgliért, a linzerekért, de ehhez hasonlóan finom és mutatós ünnepi süteménnyel még nem volt dolgom. Készíthetitek dióval is, higgyétek, méltó dísze lesz a karácsonynak 🙂

Egyébként életem első pitéje, és csak csatlakozni eztán azokhoz, akik a pitekészítést valamilyen varázslatnak tartják, igazi élmény volt számomra, úgyhogy jó sok fotót készítettem hozzá…

Ez tehát az én képzeletbeli adventi naptáram első ajándéka Nektek, ahol a mérce természetesen a szokásos 2,5 dl-es bögre:

Hozzávalók:
– 50 dkg fehér finomliszt
– 25 dkg vaj
– 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 tojás
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
A töltelékhez:
– három és fél bögre darált mák (35 dkg)
– 2 bögre cukor (32 dkg)
– 2 citrom reszelt héja
– ízlés szerint rum (1-2 evőkanállal) vagy rumaroma (1-2 teáskanállal)
– 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)

A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 1 mokkáskanál tej

Elkészítése:

1. A töltelékhez keverjük össze a darálatlan mákot, a kristálycukrot és a citromhéjat, az egészet daráljuk össze, majd keverjük hozzá a tejfölt és a rumot. Tegyük félre.
2. A puha, szoba hőmérsékletű vajat összekeverjük turmixgép segítségével, a cukorral, majd rámérjük a lisztet, és a tojást.
3. A tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk és belekeverjük az élesztőt.
4. A tejfölös keveréket is ráöntjük a lisztre, és egy villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 28 cm-es piteformát kikenünk vajjal, és megszórunk egy pici liszttel.
6. A tésztát kétfelé vesszük, majd az egyik felét egy körülbelül harmincöt centi átmérőjű körré nyújtjuk, lisztezett felületen. A tetejét is lisztezzük nyújtás közben.
7. A kört feltekerjük a nyújtófára, majd óvatosan beletesszük a formába, melyet kibélelünk vele.
8. A tészta lelógó széleit levágjuk. Az is jó megoldás, ha a nyújtófát sodorjuk végig a forma szélén, az is eltávolítja a felesleget.

pite

9. Ezután simítsuk bele szép egyenletesen a töltelékünket a formába.

DSC_0431

10. A tészta másik felét nyújtsuk vékonyra, majd csillag alakú süteménykiszúróval szaggassunk bele csillagokat. A süteményünket ezekkel a csillagocskákkal fedjük be. A maradékokat gyúrjuk vissza, majd szaggassunk belőle további csillagokat. Azokat is tegyük rá a süteményre.

DSC_0435

DSC_0443

DSC_0446

11. A tojás sárgáját villával verjük fel egy pici edényben, adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi tejet, majd kenjük meg vele a sütemény tetejét és széleit.

DSC_0461

12. Toljuk be a sütőbe, majd süssük készre körülbelül 50 perc alatt. Ha nagyon gyorsan sülne a teteje, akkor tegyük egy fokkal lejjebb a süteményt.
13. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

DSC_0689

Szépséges, meghitt adventi időszakot kívánok Nektek! 🙂

DSC_0656

page

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0623l

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv
boríték ikon
elválasztó szívecskével
0