
Gnocchi, ez a selymesen puha olasz krumplinudli igazi konyhai kincs! Nem csoda, hogy nálunk is gyorsan a család kedvencévé vált: pillanatok alatt elkészül, és szinte bármilyen szósszal mennyei – legyen az fűszeres arrabiata, krémes sajtmártás vagy egy egyszerű vajas-fokhagymás változat. A gnocchi varázsa az egyszerűségében rejlik: pár alapanyag, egy kis gyúrás, és már tálalhatod is ezt a melengető, otthonos fogást, amit kicsik és nagyok is imádni fognak.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
- fél kg krumpli
- 1 bögre liszt (12,5 dkg)
- 1 tojás sárgája
- 1 mokkáskanál só
A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 250 gr paradicsompüré (passata)
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint szárított chili pehely vagy friss chilli darabolva/zúzva
- egy mokkáskanál só
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- esetleg pici bazsalikom vagy egyéb zöldfűszer
+ a tálaláshoz parmezán sajt
Házi gnocchi elkészítése:
- A krumplit megmossuk, majd héjában megfőzzük lobogó, sós vízben.
- Leöntjük róla a vizet, hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük vagy lereszeljük.
- A szószhoz az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a paradicsomszószt, cukrot, chillit, sót, zöldfűszert, majd az egészet összeforraljuk.
- Ha a krumpli már kihűlt szobahőmérsékletűre, akkor a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk.
- Alaposan lisztezett felületen osszuk el a tésztát kisebb darabokra, majd sodorjuk ki körülbelül másfél cm átmérőjű hengerekké. Vágjuk fel a hengereket kb. 2 cm-es darabokra, majd gnocchi deszkán vagy villa segítségével mintázzuk meg őket.
- Lobogó, sós vízben főzzük ki őket nagyjából két perc alatt, majd szedjük őket egy pici olvasztott vajra vagy olívaolajra.
- Szósszal, parmezánnal vagy egyéb reszelt kemény sajttal meghintve tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, gyere süss-főzz velem máskor is! 😊
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!
Tálalási tippek gnocchihoz
- Szósz, szósz, szósz! A gnocchi egyik legjobb tulajdonsága, hogy szinte bármilyen szósszal remekül működik. Próbáld ki klasszikus paradicsomos arrabiatával, tejszínes-gombás mártással, vagy akár pestóval.
- Sajt, de bőséggel! A frissen reszelt parmezán, grana padano vagy egy kis füstölt sajt még ízletesebbé teszi. Ha igazán krémes élményre vágysz, szórd meg sajttal, és pirítsd meg pár percig sütőben.
- Különleges alkalmakra: Szervírozd előmelegített mélytányérban, friss bazsalikomlevéllel és egy csipet chilipehellyel a tetején – így nemcsak finom, hanem látványra is elegáns fogás lesz.
- Gyerekbarát változat: A kicsiknek készíthetsz hozzá házi paradicsomszószt kevés cukorral, vagy tejszínes-sajtos változatot – puhasága miatt a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Nokedlis receptjeim:
Tojásos nokedli, ahogyan én készítem
Túrós fánkgaluska nokedliszaggatóval elkészítve
A TÉSZTÁK, GALUSKÁK kategóriában sok további hasonló receptet találsz a blogon, ITT!
