
A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros klasszikus – tartalmas, laktató és igazi otthon íze van. Ez a változat házi füstölt kolbásszal, sonkával és jó sok tejföllel készül, pont úgy, ahogy a család a legjobban szereti. Egyszerű hozzávalók, kevés munka, isteni végeredmény!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (közepes burgonyákból)
- 5 tojás
- 1 nagy dobozos tejföl (440g)
- 10-15 dkg házi füstölt sonka
- egy darab füstölt kolbász felkarikázva (20 dkg)
- só
+ pici zsír vagy vaj a kenéshez (kb. 5 dkg)
Rakott krumpli elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük, kb. 10 perc alatt.
- A burgonyát eközben megmossuk, majd héjastól, forró, sós vízben 15 percig főzzük.
- Míg a burgonya fő, megpucoljuk a tojásokat, és felkarikázzuk őket.
- Ha a burgonya megfőtt, akkor hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk, és szintén felkarikázzuk.
- Egy közepes tepsit kikenünk vajjal vagy zsírral, majd rárétegezzük a krumplit, amit meghintünk sóval. Ekkor rátesszük a tojásokat, majd a kolbászkarikákat és az összedarabolt sonkát.
- Ezután apró vajdarabkákat, vagy zsírdarabkákat osztunk szét egyenletesen a tetején (vagy fel is olvaszthatjuk a vajat illetve zsírt, és meglocsolhatjuk vele), ismét sózunk, majd megkenjük az egészet a tejföllel.
- 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
- Ízlés szerint savanyúsággal vagy salátával kínáljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Akár frissen, akár másnap melegítve, a rakott krumpli mindig nagy kedvenc marad. Kínálhatod savanyúsággal, a cékla, uborka vagy hagyma is nagyon illik hozzá, friss salátával, esetleg házi kovászos uborkával – de önmagában is megállja a helyét. Próbáld ki, ha egy igazi házias fogásra vágytok! Jó étvágyat hozzá! Itt találsz sok-sok hasonló tepsiben sült ebédet, válogass köztük kedvedre!
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube
Rakott krumpli variációk:
Ha szeretnél kicsit változtatni a klasszikus rakott krumplin, van néhány szuper ötletünk: dobj a rétegek közé vékonyra szeletelt lilahagymát vagy pár karika paradicsomot, ezek üde, szaftosabb ízt adnak az ételnek. A tetejére szórhatsz reszelt sajtot is (trappista, füstölt, vagy akár cheddar), így még gazdagabb, ropogósabb lesz a végeredmény. A tejfölbe keverhetsz egy kis fokhagymát vagy mustárt, hogy pikánsabb legyen az összhatás. Ha pedig húsmentesen készítenéd, a sonkát és kolbászt helyettesítheted sült gombával vagy grillezett zöldségekkel.
További hasonló gyors tepsis receptjeim:
Tepsis csirkecombok vele sült zöldségekkel