Sokat gondolkodtam a napokban, vajon melyik recept lenne méltó arra, hogy kedvencként posztoljam ki, de végül is egy találkozás a régi nagy klasszikussal, eldöntötte a kérdést. A most sorra kerülő édesség több szempontból is különleges: hamar készül, sütés nélkül, nagy mennyiségben, olcsón, és hűtve sokáig eláll. Így ünnepek előtt néhány nappal is elkészíthető egy szabad negyedórában. A legkapósabb édesség, amit eddig sikerült elkészítenem, ellenállhatatlan és még mutatós is! 🙂 Mivel sokaknak megígértem a tegnapi könyvbemutatón, hogy felteszem, hát íme:
Hozzávalók:
5 dkg holland kakaópor
25 dkg porcukor
2 dl víz
25 dkg háztartási keksz
25 dkg darált háztartási keksz
fél dl rum, vagy rumaroma ízlés szerint (én utóbbival készítettem és nem sajnáltam belőle:-)
25 dkg Rama
A kekszet kisebb darabokra törjük, lehet húsklopfolóval is valamilyen vászontasakban. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a Ramát hozzáadjuk, és 5 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a rumot vagy az aromát, és a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, majd a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, legalább 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, majd a keksztekercset kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.