Aranydió karamellaszálakkal, sötéten csillogó fűszeres csokoládé, rubinosan ragyogó áfonya vöröse: akár egy karácsonyi festmény színei is lehetnének, mi most mégis csokoládéba zárjuk őket. Végtelenül gyorsan, egyszerűen, mégis stílusosan…
Hozzávalók:
– 140 g apróra vágott dió
– 100 g cukor
– 1 teáskanál vaj
– 200 g tejcsokoládé
– 200 g étcsokoládé (én 52%-os bevonót használok)
– 1 teáskanál mézeskalács-fűszer, vagy szegfűszeg és fahéj
– 30 g aszalt vörös áfonya
A diót felaprítjuk, majd egy fazékban karamellizáljuk a cukrot. Tulajdonképpen felolvasztjuk, és ha aranybarna színt vesz fel a folyadék, akkor félrehúzzuk a tűzről és gyorsan belekeverjük a diót, majd a vajat. Ezután az egészet sütőpapírra borítjuk, majd két villával széthúzgáljuk nagyjából a diót.
Készítsünk elő egy 24-24-es formát, vagy több kisebbet. Ha szilikon, nincs vele dolgunk, ha nem, akkor ki kell bélelnünk sütőpapírral egy tálcának az alját, vagy egy műanyag tárolódobozét.
A csokoládékat egy hőálló tálba tördeljük és a mikróban felolvasztjuk. Közben vegyük ki néhányszor és keverjük át, adjuk hozzá a fűszert, majd azt is alaposan keverjük át. Gyorsan öntsük az előkészített formába, oszlassuk el egyenletesen, és rendezzük el rajta a diót, majd az áfonyával töltsük ki a lyukakat. Minimálisan azért nyomjuk őket bele a csokoládéba. A diót egyébként érdemes még egyszer késsel elvagdosni, mielőtt a csokiba kerül, abban az esetben, ha nagyobb darabokban állt össze.
Vágjuk fel csinosan, ha ajándékba lesz, vagy törjük rusztikus darabokra, ha kínálni szeretnénk 🙂 Száraz helyen tároljuk…
Békés és boldog ünnepeket kívánunk Nektek:
A Rupáner család apraja és nagyja 🙂