Barion Pixel

Klasszikus gyümölcstorta eperrel

20140526_153457

Rezgő zselatin alatt a tavaszi napsütés egyik első ajándéka, mindez selymes vaníliával, puha piskótával. Szerintem a torták Audrey Hepburn-je, örök, sosem megy ki a divatból, és szinte mindenki szereti 🙂

Hozzávalók:

A piskótához (természeten ez tortaforma-függő):
– 5 tojás
– 5 evőkanál cukor
– 5 evőkanál liszt
– 5 mokkáskanál sütőpor (el is hagyható)

A krémhez:
– fél csomag vaníliás pudingpor
– 2-3 evőkanál cukor
– 2,5 dl tej

Továbbá:
– 3 dl víz
– 1 csomag epres gyümölcskocsonya por (én Alsa-t használtam)
+ eper a díszítéshez

20140526_1530583

A sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját simára keverjük. Ha véletlenül is került sárgája a fehérjébe, akkor azt mindenképpen halásszuk ki kanállal az utolsó cseppig!!! Ezután a fehérjét kézzel, vagy géppel elkezdjük verni, és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll, tovább nem szabad keverni, mert összetörik! Ha valamiért mégsem akar felverődni, csipet sót, vagy egy csepp ecetet adunk hozzá! A kemény habba belekeverjük a simára kevert sárgáját. Nagyon fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverése során a fakanál mindig félkört írjon le FENTRŐL LEFELÉ! Ugyanezekkel a mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, és a legkönnyedebb piskótát szeretnénk, akkor a lisztet és a sütőport szitáljuk is át.
Ezután a masszát gyümölcstortaformába öntjük (az enyém szilikon, aki nem azt használ, az jól vajazza és lisztezze a formát!), majd 15-20 percig sütjük 180 fokon. Sütés közben a sütőajtót pedig nem nyitogatjuk, arra van az üveg, hogy kukucskáljunk 🙂

Míg sül a piskóta, elkészítjük a kocsonyát a tasakon leírtak szerint, és hűlni hagyjuk. Nem írom le a menetét, mert mindegyiknél más a módja. Arra ügyeljünk, hogy van, amelyik gyorsabban szilárdul. Ha olyat sikerül választanunk, akkor ráérünk valamikor később elkészíteni!
Ha a piskóta elkészült, azonnal kiborítjuk a formából, és ezt is hűlni hagyjuk.
Közben megfőzzük a pudingot, amit még forrón, ahogy levesszük a tűzről, ráöntünk a piskótalapra.
Ezután megmossuk és leszárazzuk az epret, tetszőleges formájúra daraboljuk őket, és feldíszítjük vele a tortát. Ezután, ha félig megdermedt a kocsonya, akkor ráöntjük a tetejére, és legalább húsz percre hűtőbe tesszük. Vagy azonnal megvágjuk, mint én, akinek a lányai már türelmetlenek voltak 🙂 Akkor nem lesz szép éles a vágás a kocsonya mentén. Nem mintha az ízén ez bármit változtatna. Sőt, még jól is áll neki! 🙂

Találkozzunk a Facebook oldalamon is, hogy mindig értesüljetek az újdonságokról ! 🙂

Rupáner-Gallé Margó Hivatalos oldala

20140526_1535462

20140526_153206

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Kategóriák