A császármorzsát szinte mindenki szereti, nem is csoda, hogy Ferenc József is megnyalta utána mind a tíz ujját, innen ered az elnevezés. Hiszen a császári pár kedvenc édessége volt.
Boldogságos békebelei időket idéz, ráadásul ez egy turbó változat, ahol azzal csalunk, hogy a darát forró tejbe tesszük, így nem kell órákig pihentetnünk a tésztát, hanem azonnal süthetjük. Olcsó, egyszerű, laktató mégis könnyed a smarni, aminek házias ízélményét a zsíron pirítás adja. Fenséges édesség, ami eteti magát, vagyis igazi egyszer volt, hol nem volt desszert egy kastélyból 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 2 személyre:
– fél bögre búzadara
– fél bögre liszt
– 1 bögre tej
– 2 tojás
– pici csipet só
– egyharmad bögre cukor
– egy csapott evőkanál zsír
1. A tejet a mikróban egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen egy fazékban.
2. Míg melegszik szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.
3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.
6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.
7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.
8. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.
9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.
10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala