Nem tudom, mihez hasonlítani a tésztáját, mert nem porhanyós, nem omlós, de nem is olyan, mint egy kelt. A barátnőm, akitől a receptet kaptam azt mondta, a nagymamája szerint olyan, mint a régi szép időkben. Amit én tudok az az, hogy a kakaós töltelék gyönyörűen egyben marad, egy picit sem szívja be a tészta, így szép határvonalat képez a tésztarétegek között, amik puhák, mégsem ázottak. Bru-tá-lis!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a tésztához:
– 25 dkg túró
– fél bögre porcukor
– egy csipet só
– fél csomag sütőpor
– 7 evőkanál tej
– 5 evőkanál olaj
– 2 bögre liszt (vagy pár dekával több, a túrótól függ szerintem)
Hozzávalók a töltelékhez:
– 1-2 evőkanál olaj a kenéshez
– 4 evőkanál porcukor
– 2 csapott evőkanál kakaópor (holland, ha másfélét használunk, akkor abból picit több)
1. Én először a töltelékhez kevertem össze a porcukrot és a kakaóport, majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. 2. Ezután mindjárt előkészítettem a deszkát, amit beliszteztem, hogy ne kelljen majd tésztás kézzel nyitogatnom a lisztes üvegemet. Nem igazán foglalkoztam a recept szerinti sorrenddel, hanem fogtam egy botmixert, krémesre kevertem vele a túrót a porcukorral, majd szépen hozzáadtam a sütőport, a sót, az olajat és a tejet.
3. Miután ezeket is összemixeltem, kézzel beledolgoztam a lisztet.
4. Gyorsan kinyújtottam a tésztát téglalap alakúra, olyan 1-2 centi vastagságúra. Megkentem olajjal a tetejét, rászitáltam a kakaóporos keveréket, nagyjából egyenletesen.
5. Majd szorosan feltekertem, két centis darabokra vágtam és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.
6. Nekem ráfért egy nagy tepsire. Nem mértem az időt, úgy tizenöt perc lehetett, amit a sütés maga igénybe vett, de a lényeg, hogy éppen csak egy iciri-piciri színt szabad kapnia, ahogyan a fotón is látható, és már vehetjük is ki, különben kiszárad az a finom puha tészta.
Forrás: Barbi konyhája, köszönöm szépen 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala