Ez az az édesség, ami a nagy vidéki lagzikon elsőként tűnik el a vendégváró asztalról. Mert omlós, mert puha, mert dióhabos, mert csinos és mert ellenállhatatlan. A dédink műve ez a tálca szépség, egy iskolatalálkozóra készült, én meg jól lencsevégre kaptam, begyűjtöttem Nektek a receptet, és persze bögrésítettem. Az egy, amire pluszban szükség van, azok a tésztasütő kosárka formák, ami minden háztartási boltban beszerezhető, és egyáltalán nem drága dolog.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
Hozzávalók:
A linzertésztához:
– három és fél bögre liszt
– 1 szűk bögre porcukor
– 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
– 3 tojás sárgája
– 3 evőkanál tejföl
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
– 3 tojás fehérje
– másfél bögre porcukor
– negyed citrom leve
– két bögre darált dió (20 dkg)
+ meggy vagy lekvár az aljába
1. A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk. Könnyű vele dolgozni, gyorsan megvan.
2. A formákat vékonyan kibéleljük a tésztával. Nem nyújtogatunk és nem szaggatunk, egyszerűen kisebb golyókat formázunk a tésztából, amiket belenyomkodunk a kosárkákba.
4. Az aljukba meggyet vagy lekvárt teszünk ízlés szerint. Meggyből egy szem elég kosaranként.
3. A tojások fehérjével felverjük a porcukrot, hozzáadjuk a citrom levét és a darált diót.
4. A tölteléket a kosárkákba adagoljuk, a kosarakat sütőlemezre vagy tepsire sorakoztatjuk, és halványra sütjük őket 180-200 fokos sütőben.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala