Ez egy végtelenül egyszerű sütemény, amit a szezámmag tesz egyedivé. A tésztája a szokásos keverem-kavarom, az eredmény mégis nagyon különleges: nagyon csokoládés, nagyon kakaós, pillekönnyű, és a rápirult szezámmaggal együtt valami leírhatatlanul finom. A kisebbik kislányom abba sem bírta hagyni a magocskás sütit, ahogy ő nevezte el. Pedig nem is édesszájú, süteményekre pedig csak ritkán vevő, no de akkor sem ekkora mennyiségben 🙂
A recept Ági sógornőmtől való, vele együtt készítettük ezt a finomságot 🙂 És ahogy a képen is látható, roppant kiadós ez az adag.
Egyébként egy normál tortaformában torta gyanánt is süthető…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 12 dkg vaj vagy margarin
– fél tábla étcsokoládé (5 dkg)
– kb. 2 púpos evőkanál szezámmag (de ízlés szerinti, lehet vékonyabban vagy vastagabban szórni)
– 3 tojás
– 1 bögre kristálycukor
– fél bögre holland kakaópor
– 1 bögre liszt
+ egy pici vaj vagy margarin a kenéshez
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
2. Vajazzunk ki egy kisebb tepsit, és szórjuk benne szét a szezámmagot. Egyenletesen, hogy mindenhová jusson.
3. A vajat és a csokoládét olvasszuk össze egy kisebb tálban, mikróban. Kb. egy percenként keverjük át, hogy a csoki meg ne pörkölődjön.
4. Egy másik tálban keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd keverjük hozzá a lisztet és a kakaóport.
5. Csorgassuk hozzá a keverékhez a vajas csokoládét, majd az egészet öntsük bele a tepsibe, rá a szezámmagra. Egyengessük el a masszát, hogy mindenhová jusson, majd toljuk be a sütőbe.
6. A sütésnél két variáció közül választhatunk: csak addig hagyjuk sülni, míg rezgős lesz a teteje, és akkor a közepén egy lágyabb csokoládés réteg keletkezik, vagy hagyjuk teljesen átsülni, tűpróbáig. Nekem a második verzió jobban tetszik.
7. Végül kicsi, helyeske kockákra vágjuk, és tálaljuk. A sütés napján a legfinomabb! 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala