Ez a mézes finomság egészen újat tud mutatni azoknak, akik a puszedlit a boltból ismerik. Fűszeres, puha, omlós tészta édes cukormázburokban, kihagyhatatlan! Pláne, hogy csak gyúrjuk, sütjük és máris puha 🙂 Az eredeti receptet a Gasztromankó oldalon találtam, és jobb nem is lehetne, köszönöm szépen! 🙂
Kb. 100 darab készül ebből az adagból, én a hétvégi karácsonyi vásárra sütöttem.
Ilyen kedves kis ajándék is készülhet belőle, és a receptkártyát is mellé csomagolhatjátok:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 5 bögre rétesliszt
– 1 púpos bögre finomliszt
– 1 púpos bögre porcukor
– 2 púpos teáskanál szódabikarbóna
– 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék
– 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig)
– 2 tojás sárgája + 2 egész tojás
– 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!)
– 1 bögre akácméz + még két evőkanálnyi
– 2 evőkanál tejföl
A mázhoz:
– 1 tojás fehérje
– háromnegyed bögre porcukor
– 1 csepp citromlé
Elkészítése:
1. A vajat egy nagyon picit megolvasztjuk, de nem teljesen.
2. Minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd összekeverjük nagyjából villával az egészet. Ezután összegyúrjuk az egészet, míg össze nem áll szépen.
3. A sütőt bekapcsoljuk alul-felül sütés 190 fokra (gáztűzhelynél közepes láng).
4. Két-három tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztából diónyi golyókat formázunk. A tepsikre tesszük őket, kissé szellősebben, mert a másfélszeresükre fognak nőni. Már mehet is az első adag a sütőbe, kb. 12 percre.
5. Ez idő alatt elkészítjük a mázat: habbá verjük az egyik tojásfehérjét, majd kisebb adagokban hozzákeverjük a háromnegyed bögrényi porcukrot, és a csepp citromlevet.
6. A kisült süteményeket még forrón átszedjük egy tálcára, és ecset segítségével megkenjük a mázzal. Lehet egy kicsit borzasra is csinálni őket, nekem úgy tetszenek a legjobban, akár.
7. Ezután már csak ki kell bírnunk, hogy megszáradjanak a kis szépségek 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala