Lassan egész kis fánk arzenálom lesz itt a blogon, de nem tehetek róla, nagyon szeretem, minden formában. Ez a helyre kis fánkocska is kedvenc lesz, mert nem kell dagasztani, csak összegyúrni, gyorsan sül, és igazán élvezet már csak kézbe venni is 🙂
Ráadásul végre arra is fény derült előttem, hogy hogyan kell úgy sütni a fánkot, hogy a világos mélyedés az ott maradjon a közepén.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1 bögre langyos tej
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– negyed bögre porcukor
– 4 bögre finomliszt
– 4 tojás sárgája
– kb. fél bögre olvasztott vaj vagy margarin (10 dkg)
+ olaj a kisütéshez
Elkészítése:
1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük.
2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat felolvasztjuk.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.
4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát fél órát kelesztjük.
5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.
6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak benne.
7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük 2-3 percre.
8. Két-három perc után a fedőt leemeljük, és ha aranyszínt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük.
9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala