Ezek a kis szépségek a borítóterv fotózására készültek, és azzal a lendülettel be is kerültek a családi repertoárba. Az alapja egy könnyű és puha vajas-vaníliás tészta, a tetején a topping egy mascarponés, vajas, tejszínes habszerű finomság, amely tetszés szerint színezhető szörppel, ételszínezékkel vagy akár gyümölcslével. Még egy pluszt ad neki, ha ennyi nem lenne elég, hogy a hab másnapra is ugyanolyan marad a tetején, semmit sem veszít a szépségéből: nem esik össze, nem folyik le.
Hozzávalók:
A cupcake-hez (10-12 darabhoz):
– 1 kocka vaj (10 dkg)
– háromnegyed bögre porcukor
– 1 teáskanál vaníliakivonat vagy aroma (vaníliás cukorral is helyettesíthetjük 1 csomaggal)
– 2 tojás
– másfél bögre liszt
– fél bögre tej
– 1 teáskanál sütőpor
A toppinghoz:
– 1 kis dobozos szoba hőmérsékletű mascarpone (250 g)
– fél kocka vaj (5 dkg)
– 1 kis habtejszín (2 dl)
– 1 kis csomag habfixáló por
– negyed bögre porcukor
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alul-felül sütés).
2. Az olvadt (nem felolvasztott, csak enyhén megolvadt) vajat a porcukorral és a tojással habosra keverjük.
3. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és egynemű tésztává keverjük.
4. A tésztát muffin formákba vagy kapszlikba adagoljuk, melyeket a háromnegyedéig töltünk körülbelül.
5. Addig sütjük őket, míg halvány aranyszínt nem kapnak, és nem tovább. Ekkor azért tűpróbával még ellenőrizzük, biztos ami biztos alapon. Nagyjából húsz perc a sütés idő.
Míg sülnek a cupcake-ek, addig elkészítjük a toppingot:
Vagyis a szoba hőmérsékletű alapanyagokat turmixgép segítségével habbá verjük, majd a kihűlt sütikre nyomjuk őket habzsák segítségével. Én, pontosabban a férjem, aki ilyen szépre díszítette, csillagfejet használt. Egyébként habzsák híján egyszerű nejlonzacskót is használhatunk, melynek kivágjuk egy picit az egyik sarkát.
A fotókat Vinczur Gabriella készítette.
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala