Szeretem a húsvétot, kislánykorom óta örömömet lelem ebben az ünnepben. A mai napig megköveteljük az öcsémmel, hogy anyukámékhoz nekünk is jöjjön a nyuszi, és mióta vannak a lánykáim, még nagyobb örömmel festem a hímes tojásokat, terítem a húsvéti asztalt, díszítem a húsvétfát, és készítem el a hagyományos húsvéti ételeket, amik közül elmaradhatatlan szereplő (fő-fő szereplő) a húsvéti fonott kalács. Akkor szeretem, ha foszlós, édeskés, jó tépkedni, majszolni magában, sonka mellé, tormával, reggelire vajjal, folyós, házi baracklekvárral.
A fotón, a tésztán látható fekete pettyek, vaníliaszemek 🙂
És mutatom is Nektek a receptet, remélem Ti is szeretni fogjátok 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 4 bögre liszt (50 dkg)
– 1 csipet só
– 1 bögre langyos tej (2,5 dl)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– fél kocka vaj felolvasztva (5dkg)
– 1 csomag vaníliás cukor (10-15 g, én Bourbon-t használtam)
– 3 csapott evőkanál kristálycukor + 1 csipet
– 2 tojás sárgája
+ 1 egész tojás a kenéshez
Elkészítése:
1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt.
2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Először a lisztet a sóval, úgy hogy a só be legyen takarva a liszttel, és ne érintkezzen majd közvetlenül az élesztővel, amikor ráöntjük. Ezután mehet rá a tojások sárgája, a cukor, a vaníliás cukor, az olvasztott vaj, végül az élesztős tej. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép simára gyúrjuk. Nagyjából tízperces művelet, de ha van kenyérsütő-vagy dagasztógépünk, akkor még kényelmesebb, ha rábízzuk 🙂 Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet, ha nagyon kemény, pici tejet adunk még hozzá!
3. Ezután a meggyúrt tésztát visszatesszük a tálba és egy órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük.
4. Ha megkelt, akkor a tésztát háromfelé osztjuk, gombócokká formázzuk őket, majd nagyjából másfél hüvelykujjnyi rudakká sodorjuk őket. A sodrás közben, ha valahol belül nagyon levegősnek érezzük a tésztát, akkor nyomjuk ki belőle a levegőt, hogy ne repedjen szét a kalácsunk. És ezt a lépést ne lisztezett felületen végezzük, mert úgy nehéz a sodrás. Ha nagyon nehéz lenne a tésztával bánni, akkor egy picit vizezzük be a kezünket, és úgy nyújtsuk.
5. Ekkor a három rúd végét jól csípjük össze, hármas fonással fonjuk meg, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsire átemelve formázzunk belőle koszorút.
6. Kenjük meg a kalácsot egyenletesen, felvert tojással, majd hagyjuk még további húsz-harminc percet kelni.
7. Ha megkelt, akkor ismét kenjük meg tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés programon) kb. harminc perc alatt süssük készre.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala