Igazi vendégváró, puha, omlós tészta, mennyei sajtkrémmel a közepén. Nemcsak azért vendégváró, mert nagyon finom, hanem azért mert ezt rúd formájában fagyasztjuk, és ha vendégeket várunk, akkor csak frissiben kisütjük 🙂
A recept ismét Ivettől származik, kétszer is megkaptam, mert az egyiket elveszítettem 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 30 darab csigához:
A tésztához:
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– 1 tojás sárgája
– 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
– 2 evőkanál 20%-os tejföl
– 2 teáskanál só
Sajtkrém:
– egyharmad bögre tej (0,8 dl)
– 2 csapott evőkanál liszt
– 1 tojás sárgája
– 7,5 dkg vaj
– 8-10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A vajat egy picit megolvasztjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk.
2. Egy másik kisebb edényben (én müzlis tálkában csináltam, mikróban) egy harmad bögrényi tejet felforralunk. Természetesen tűzhelyen is lehet fazékban.
3. A forró tejhez kisebb adagokban belekeverjük a lisztet. Csomómentes legyen!
4. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd végül a tojás sárgáját.
5. A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül fél centi-centi vastagra, téglalap alakúra, majd kenjük meg a krémmel és tekerjük fel, mint a rétest.
6. Folpackba csomagoljuk, majd betesszük a fagyasztóba. Alkalomadtán kivesszük, hagyjuk úgy húsz percet szobahőmérsékleten mielőtt felszeletelnénk, hogy ne legyen annyira fagyos.
7. Úgy egy centi vastag csigákat szelünk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon éppen csak annyi ideig sütünk, hogy a sajt aranyszínt kapjon. Nagyon fontos, hogy a tészta világos maradjon, és ne száradjon ki!
Jó vendégvárást! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala