Laurám nézte ki ezt a süteményt az egyik képes süteményes könyvemben, és persze nem tűrhetett halasztást az elkészítése. Mit is mondhatnék? Telitalálat, a Macikávés piskóta gyönyörűen feljön a sütés közben, álom puha lesz, a főzött tejes-diós krém valami csoda, a puha csokoládé a dióval és a gyermekkort idéző Macikávé ízzel pedig felteszi az egészre a koronát. Aki egyszer beleharap, az garantáltan nem felejti el! 🙂
És még egy nagy erénye, hogy csak egy piskótát sütünk, amit nem kell lapokra vágni, hanem egyszerűen keresztbe átvágjuk, és összeborítjuk, mint egy szendvicset.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A piskótához:
– 7 tojás
– háromnegyed bögre porcukor (12 dkg)
– fél bögre Macikávé por (70 g)
– másfél bögre liszt (20 dkg)
– negyed bögre forró víz (0,7 dl)
– 1 csomag sütőpor (10 g)
A krémhez:
– 1 bögre tej (2,5 dl)
– 2 evőkanál finomliszt (3 dkg)
– 3 tojás
– fél bögre porcukor (8 dkg)
– háromnegyed bögre darált dió (kb. 7 dkg)
– 12,5 dkg vaj
A csokoládémázhoz:
– 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
– 1 evőkanál étolaj
– kevés darált dió és Macikávé por
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
2. A tojások fehérjét habbá verjük.
3. A tojássárgákat és a porcukrot jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a kávét, a forró vizet, a sütőport és a lisztet. Ezután óvatosan forgassuk a habot is hozzá.
4. Sütőpapírral bélelt kb. 25*35-ös tepsibe simítjuk, majd körülbelül húsz perc alatt készre sütjük.
5. Míg a sütemény sül, addig a krémhez egy kisebb fazékban a tejet a liszttel és a tojásokkal összekeverjük, majd felfőzzük és hűlni hagyjuk.
6. A vajat kikeverjük, majd a porcukorral és a dióval habosra keverjük, majd a meghűlt tojásos masszát és átkeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukros-diós vajat, és beledolgozzuk.
7. A tésztát kettévágjuk, a krém háromnegyedével megtöltjük. A maradék krémet a tetejére kenjük.
8. A csokoládét az étolajjal felolvasztjuk, mikróban vagy gőz fölött, majd szépen rásimítjuk a sütemény tetejére, meghintjük darált dióval és Macikávé porral.
9. Kevés időre hűtőbe tesszük dermedni, majd csinos kockákra vágva kínáljuk.
Lustibbaknak (olyanoknak, amilyen én voltam): kihagyható lépés a vajhabosítás és kiveregetés a krémnél. Én egyszerűen még forrón belekevertem a vajat, a diót és a cukrot a krémbe 🙂 Nem olyan szépen szeletelhető, de nagyon finom úgy is 🙂 Azért az igazi a kihabosított változat lesz!
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂