Ezennel ünnepélyesen megnyitom a sárgabarack szezont, méghozzá a tavalyi év slágerével! 🙂
Forró sárgabarack, puha tészta, a tetején vékony, fátyolos cukorréteg, mmmm……
Ez a pite azért fenomenális, mert olyan mintha elegyítve lenne a piskóta, a pite és a kelt tészta, egyetlen süteménybe. Én sárgabarackkal készítettem, mert a nagymamámnál már érnek ezek az apróságok.
Nem is tudom leírni azt a mennyei illatfelhőt, ami belengte az egész lakást, miközben készült, és még órákkal később is. Édes, cukros, gyümölcsös forróság. MESÉS! 🙂
Sokat elmond az, hogy forrón felszeleteltem, és egyiket ettem a másik után, képtelen voltam abbahagyni. Pedig ez tényleg nem jellemző rám! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
– 2 és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
– 3/4 bögre kristálycukor (12 dkg)
– 4 tojás
– 1 csomag sütőpor (12 g)
– másfél bögre 20%-os tejföl (330 g)
– fél bögre étolaj (125 ml)
A tetejére:
– fél kg sárgabarack (vagy még több:-)
– cukor a szóráshoz
Elkészítése:
1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.
2. A hozzávalókat csomómentesre összekeverjük.
3. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát.
4. Felkockázott sárgabarackkal jól megrakjuk a tetejét, és alaposan meghintjük cukorral (ne sajnáljuk, mert ez lesz a lelke!) Nem tudjuk túlcukrozni, mert a tészta egyáltalán nem édes, tehát szükséges.
(Aki kevésbé türelmes, nyugodtan tegye rá felezve a barackokat!) Én egyébként legtöbbször bőrrel lefelé teszem rá a sárgabarackokat, hogy ne engedjen annyi levet.
5. 200 fokos sütőben sütjük, kb. 30 percig, akkor tűpróbát csinálunk, és ha még kell, visszatesszük sülni. Én 30*35-ös tepsiben készítettem.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala