Imádtam, imádom, imádni fogom. A gyerekeim imádják, mióta megkóstolták, és úgy szól a jóslatom: ez az állapot maradandóan öröklődő jelenség, hiszen ahol a kókuszgolyó megjelenik, ott gyerekkezek hozzák-viszik, és tüntetik el 🙂
A szülőknek pedig szerencsére az előállítása nem egy ördöngös feladat, sőt, talán könnyebb nem is lehetne. Kell hozzá néhány marék darált keksz, finom, házi baracklekvár vagy finom meggylé, jófajta vaj, némi rumos beütés, kókusz a hempergetéshez, a varázslat pedig már kész is…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 50-60 darabhoz:
– 4 jó púpos bögre darált háztartási keksz (50 dkg)
– 6 evőkanál baracklekvár vagy annyi meggylé, amitől szépen összeáll
– 4 evőkanál porcukor
– 10 dkg puha vaj
– 1-2 evőkanál citromlé vagy 3-4 evőkanál tej
– 4 evőkanál holland kakaópor
– kettő-négy evőkanál rum, ízlés szerint
+ 5 dkg reszelt kókusz a hempergetéshez
Elkészítése:
1. A hozzávalókat kimérjük egy műanyagtálba, összekeverjük nagyjából egy villával, majd kézzel egyneművé gyúrjuk.
2. Amennyiben tejjel vagy meggylével dolgozunk, úgy azt csak kisebb adagokban adjuk hozzá, és olyan keménységű tésztát készítsünk, ami az ízlésünknek megfelelő. én a puhábbat szeretem, de készíthetjük szilárdabbra is.
3. Teáskanálnyi golyókat szaggassunk a tésztából, nedves kézzel gömbölygessük őket golyókká, majd hempergessük meg őket kókuszban.
4. Én egy kanál segítségével végzem a hempergetést, így elkerülöm azt, hogy a kezem, majd ezáltal maga a massza is kókuszos legyen.
5. A gyerekek is örömmel golyóznak velünk! 🙂
Jó étvágyat, és nosztalgiázást! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala