Barion Pixel

Mézeskalács sütemény (bögrésen is)

DSC_0473k

Ennél több nem is kell a karácsonyi hangulathoz, mézeskalácsillat, fahéj, szegfűszeg, kakaó, vanília, pikáns szilvalekvár, roppanós csokoládéburok. Mindez pedig egyszerűen, a gyorsabbnál is gyorsabban. Kicsik és nagyok kedvence, ami sokáig eláll.
Olyan, mintha szilvás, mézes puszedliba harapnánk…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
A tésztához:
– 1 bögre méz (25 dkg)
– 1 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– 1 csomag sütőpor (10 g)
– 2 csapott evőkanál holland kakaópor
– fél bögre porcukor (10 dkg)
– 3 teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke)
– 2 tojás
– fél bögre tej (1,25 dl)

+ ha szeretnétek, hogy lágyabb, piskótaszerűbb legyen a tészta, negyed bögre étolajat használhattok hozzá

A kenéshez:
– 2-3 evőkanál szilvalekvár vagy dzsem
– esetleg egy pici fahéj

A csokoládémázhoz:
– 10 dkg jó minőségű étcsokoládé (60 %-os)
– 5 dkg vaj
– 1 evőkanál étolaj

Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra, alul-felül sütés programra.
2. A mézet mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen felmelegítjük. Csak langyos legyen!
3. Ezután adjuk hozzá a tészta további hozzávalóit, ügyelve arra, hogy a tojás kerüljön bele utoljára.
4. Az egészet egyneművé keverjük, majd egy kivajazott püspökkenyérformába öntjük, és körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
5. Hagyjuk egy-két órát hűlni, majd hosszában vágjuk ketté, és kenjük meg a szilvalekvárral.
6. Öt dkg vajat olvasszunk fel mikrohullámú sütőben. Legyen forró! Ebbe keverjük bele a kockákra tört csokoládét, majd kavarjuk addig, míg fel nem oldódik benne a csoki. Ekkor adjuk hozzá az étolajat is, keverjük össze.
7. A meleg csokoládéval vonjuk be a süteményt, majd hagyjuk megszilárdulni rajta.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0473áll

szeretettel ajánlom:

Kategóriák