Barion Pixel

Francia palacsinta (bögrésen is)

Ezt a receptet Rákóczi János híres magyar szakács hozta magával Franciaországból. A szakkönyvek szerint: „anyagai közt van a tejszín és a vaj, amely ízében, állományában, sütés közben kialakuló pörzsanyagaiban olyan többletélvezetet nyújtanak, ami nem hasonlítható össze a hagyományos palacsinták ízeivel”.
Persze, Rákóczi más mértékegységekkel dolgozott, csak én bögrésítettem az egyszerűség kedvéért.

Vagyis: 2,5 dl-es bögre a mércénk, a már megszokott módon…

Hozzávalók:
– 5 db tojás
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 bögre habtejszín
– fél bögre porcukor (10 dkg)
– 5 dkg vaj
– 1 csipet só
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g) vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
– vaj a sütéshez

Elkészítése:

1. A vajat langyosra olvasztjuk.
2. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is.
3. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe.
4. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket.
5. Ha a széle megszilárdul (nem ragad) már fordíthatjuk is.
6. Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé!
Az íz hatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs-és citromhéjat.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

23. Francia palacsinta1

szeretettel ajánlom:

Kategóriák