Az egyik kedvenc desszertem, abból is a hagyományos változatra szavazok, nem kell bele más csak búzadara, túró és tojás. Az eredmény pedig egy karakteres, túrós, grízes puha gombóc, ami garantáltan nem fog szétfőni a vízben 🙂 Igazán házias ízélmény, ha a morzsát zsíron pirítjuk, nem hasonlítható semmihez, sok tejföllel és jó adag porcukorral a tetején, mmmm…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– fél kg tehéntúró
– háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
– 3 tojás
A morzsához:
– 3 evőkanál olvadt sertészsír vagy étolaj
– másfél bögre zsemlemorzsa (15 dkg)
+ tejföl és porcukor a tetejére
Elkészítése:
1. A morzsához a zsírt felmelegítjük egy kisebb lábasban, majd nagyon lassú tűznél, folyamatos kavargatás mellet aranyszínűvé pirítjuk a morzsát. Egy pillanatra se hagyjuk magára, mert már meg is van a baj, én rendszeresen eljátszom. Az egyetlen konyhai művelet, ami mellett semmi mást ne akarjunk párhuzamosan csinálni!!! 🙂
2. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük egy-két órára pihenni.
3. Lobogó, forró vízbe csapott evőkanálnyi masszányi gombócokat gömbölygetünk, melyeket lassan a vízbe engedünk. Takarékon főzzük őket kb. 5 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e.
4. Mikor átfőtt, akkor a pirított morzsára szedjük, és szépen, óvatosan összerázogatjuk az egészet.
5. Tejföllel nyakon öntve és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala