Barion Pixel

Gyors sváb lepény gazdagon (bögrésen is)

DSC_1431

Amikor egy puha kelt tésztán, egy tojásos, tejfölös, borsos réteggel ágyazunk meg a házi kolbásznak és a húsos szalonnának, lila hagymának, hát abból csak valami csudafinomság sülhet ki…

A recept a dédimamánké, a tészta hozzávalóit idő hiányában magam kísérleteztem ki, mert későn kezdtem az ebédnek 🙂 Ötvöztem a lusta pizza és a kapros túrós lepény receptjét, nem dagasztottam, lerövidítettem a kelesztés idejét a minimumra és szuper végeredményt kaptam. Finom, puha, lyukacsos, könnyű tészta, szeretni fogjátok 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a tésztához:
– 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
– fél bögre langyos tej (1,25 dl)
– fél bögre langyos víz (1,25 dl)
– 1 púpos teáskanál só
– 1 tojás
– 1 teáskanál cukor
– 1 púpos evőkanál zsír
– 1 csomag szárított élesztő (7 g)

A tetejére:
– 2 tojás, három evőkanál 20%-os tejföl, fél mokkáskanálnyi bors és egy csapott mokkáskanálnyi só keveréke keveréke

+ 5 dkg füstölt házi kolbász (lehet több is)
+ 5 dkg füstölt húsos szalonna (lehet több is)
+ 1 fej lila hagyma felszeletelve

Elkészítése:
1. A hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon nehéz vele dolgozni, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet, ha ragad, akkor lisztet.
2. Meleg helyen, letakarva fél órát kelesztjük.
3. Ez idő alatt elkészítjük a tejfölös-tojásos alapot, és összedaraboljuk a a hagymát, a kolbászt és a szalonnát.
4. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programon.
5. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire (legnagyobb tepsi méret) tesszük.
6. Megkenjük a tejfölös alappal, majd a tésztát néhány helyen megszurkáljuk egy villával.
7. Jól megrakjuk a tetejét szalonnával, kolbásszal és lila hagymával, majd nagyjából harminc perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_1432

szeretettel ajánlom:

Kategóriák