Ez egy nagyon gyorsan összehajigálható finomság. Nekem mindösszesen nyolc percbe tellett összeállítani (a gyümölcs mosásával együtt), és betolni a sütőbe. Persze más gyümölcsökkel ugyanígy működik.
Ami pedig kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1,5 bögre (kristály) cukor (24 dkg)
– 1 csipet só
– 2 db tojás
– 1,5 bögre 2,8 %-os tej (3, 75 dl)
– fél bögre étolaj (1,25 dl)
– 1 tasak (12 g) sütőpor
– ízlés szerint eper
– 3 bögre fehér finomliszt (37 dkg)
– a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
6. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!
Jó étvágyat! 🙂