Könnyed túróhabba, puha piskótába és zamatos friss eperbe haraphat az a szerencsés, aki elkészíti magának vagy esetleg akinek valaki megcsinálja ezt a légies, mennyei desszertet. Az elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig önmagáért beszél, igen-igen nehéz abbahagyni, még több szelet után is 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy nagy adaghoz (lehet felet is készíteni, kisebb jénaiba):
– fél kg félzsíros tehéntúró
– 1 bögre tejföl (2,5 dl, ami kb. háromnegyed doboznyi nagy tejfölnek felel meg)
– egy bögrényi habtejszín (2,5 dl)
– háromnegyed bögre porcukor (8 dkg)
– 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
– 1 citrom leve
– 40 dkg eper apró kockára vágva
– 30-35 dkg babapiskóta
+ fél bögre tej a mártáshoz (ha csak másnap szeretnénk felvágni, akkor erre nincs is szükség)
+ 10 dkg eper a díszítéshez
+ 10 dkg eper és egy evőkanálnyi porcukor az eperpüréhez
Elkészítése:
1. A tejszínt habbá verjük.
2. Egy másik edényben keverjük össze a túrót, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromot, majd keverjük bele a habbá vert tejszínt is.
3. Vegyünk elő egy nagyobb jénai tálat. Kb. akkora legyen, hogy két sorba rendezve elférjenek benne a babapiskóták.
4. Tegyük ki az alját egy sor babapiskótával. A babapiskóták mindkét felét mártsuk előtte egy-egy pillanatra a tejbe. Tényleg csak egy pillanatra!
5. A krém felét simítsuk el a babapiskótákon, majd szórjuk rá az eperkockákat.
6. Ezután újabb sor tejes babapiskóta következik, majd ismét krém, amit vizes késsel szépen simogassunk el, viszonylag egyenletesre.
7. Az eperpüréhez a porcukrot turmixoljuk össze a 10 dkg eperrel, majd teáskanálnyi foltocskákat csorgassunk a tetejére.
8. Tegyük jó két órára a hűtőbe, majd vizes késsel szeleteljük kockákra. A tetejüket díszítsük eperszeletekkel, ha akad otthon, akkor a mentalevél is jól áll neki, mind ízben, mind színben. És egy apró trükk, amit a minap láttam: gyorsan készíthetünk egyenletes, szép eperszeleteket a tojásszeletelőnkkel. Én is így tettem:
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala