Barion Pixel

Csokoládés zsemlék (bögrésen is)

DSC_0818

Ha valami, akkor ez bizony kimeríti a kényeztető, édes reggeli fogalmát: vajas, kalácsszerű tészta, olvadt étcsokoládé, a tetején pedig vaníliás cukros karamell. Elkészíteni pedig igazán semmiség, a tésztát csak összeállítjuk, kelesztjük, formázzuk, sütjük. Nagyon könnyű vele dolgozni, így belefér egy vasárnap reggelbe, de egy délutáni uzsonnát is megkoronázhatunk vele…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– fél bögre langyos, 2,8-os tej (1,25 dl)
– 2 tojás
– fél bögre cukor (8 dkg)
– 1 kocka vaj (10 dkg)
– fél bögre étcsokoládé csepp vagy kockázott étcsoki (8-10 dkg)

A tetejére:
– egy tojás sárgájának és egy mokkáskanál víznek a keveréke
– vaníliás cukor a szóráshoz (én Bourbont használtam, úgy 7-8 g-ot)

Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a fél bögre langyos tejbe, majd öt percig állni hagyjuk.
2. Egy tálba belemérjük a lisztet, a csokit és a cukrot, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel, a tojásokkal és az olvasztott vajjal.
3. A tésztát háromnegyed órát-órát meleg helyen, lefedve állni hagyjuk.
4. Nyolc-tíz gombócot formázunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire teszünk.
5. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 190 fok, alul-felül sütés programra, és a zsemléket megkenjük a tojásos-vizes keverékünkkel, majd jól megszórjuk őket vaníliás cukorral.
6. Kb. 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0872k

szeretettel ajánlom:

Kategóriák