Barion Pixel

Rizskók – bögrésen is

DSC_0291k

A gyerekkorom egy tipikus édessége, apukám nagy kedvence végre felkerül a blogra. Nincs mit hozzátenni, finom, szeretjük 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– másfél bögre rizs (30 dkg)
– 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
– fél bögre víz (1,25 dl)
– 1 csipet só
– 10 dkg vaj
– szűk másfél bögre porcukor (kb. 25 dkg)
– 3 csomag vaníliás cukor (30 g)
– 3 tojás

+ ízlés szerint mehet bele még reszelt citrom héja is

Elkészítése:
1. A tejből, a vízből és a rizsből puha tejberizst készítünk, majd hozzáadjuk a vajat, és azzal is összefőzzük.
A tejberizs egyébként a következőképpen készül:
A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
Körülbelül húsz-huszonöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot, és jó puhák nem lesznek a rizsszemek.
2. Ha ezzel megvagyunk és a vajat is hozzáfőztük, akkor fedjük le, és tegyük egy picit félre.
3. A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét, majd a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig egy külön edényben verjük fel a cukrokkal.
4. Ezután a fehérjehabot óvatosan forgassuk össze a cukros sárgával, majd a tejberizzsel, és öntsük az egészet kivajazott, kisebb méretű tepsibe.
5. 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg szép aranyszínt nem kap a teteje. Nálam körülbelül harmincöt perc lehetett, de sütője válogatja 🙂
6. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0305k

szeretettel ajánlom:

Kategóriák