Ezek a rongyos kiflik hatalmasra nőnek, belül puhák, vajasak, lyukacsosak, a külsejük pedig pattan a szánkban, ha beleharapunk. Imádnivalóak, nagyon-nagyon-nagyon! 🙂
A két kis betegemnek készült meglepibe, mire felébredtek.
Lizusom nem evett sajnos ebből sem, a torokfájására ez sem volt gyógyír, de azt mondta, ha elmúlik, akkor ő is biztosan eszik 🙁 🙂
Laurácska mogyorókrémmel, a sógornőcském vajasan, a férjem sonkával és sajttal, én házi baracklekvárral ettem, lehet variálni.
Az elkészítése pedig igazán egyszerű:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 12 óriási kiflihez:
– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
– 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)
– háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g-os poharas, vagy négy púpos evőkanálnyi)
– 1 kocka friss élesztő (5dkg)
– 3 tojás sárgája
– 1 egész tojás
– két teáskanál só
– két evőkanál kristálycukor
– 3 evőkanál étolaj
+ 3-4 evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
+ egy tojás felverve a kenéshez
Elkészítése:
1. A lisztet a dagasztótálba mérjük, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a langyos tejet, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
2. Hozzáadjuk a többi összetevőt, és lágy, már-már ragacsos tésztát dagasztunk géppel vagy fakanállal.
3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen.
4. A gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd nagytányér méretű körlappá nyújtjuk őket. A deszkát nem kell lisztezni, anélkül is csodásan lehet bánni vele.
5. Ezután egy kört megkenünk vajjal, majd ráteszünk egy másik kört, és ezt mindegyikkel eljátsszuk. Kivéve az utolsóval, annak a tetejére már nem kenünk vajat!
6. A szép emeletes, vajas tésztatortát először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk olyan szűk egy centi vastagra. Őrizze meg a kör alakját! Ezután tizenkét egyenlő cikket vágunk belőle éles késsel vagy pizza szeletelővel.
7. A cikkeket egyenként megfordítjuk, és kinyújtjuk őket vékonyra, olyan negyed centi vastagra, majd a szélesebb felüknél fogva kiflikké tekerjük őket, melyeket két sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatunk.
8. Egy nejlonnal letakarjuk, és meleg helyen egy-másfél órát kelni hagyjuk őket. Hatalmasak lesznek, nem véletlenül gigantikus lett a recept címe.
9. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket és nagyjából húsz perc alatt, 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon készre sütjük őket.
10. A későbbiekben konyharuhával letakarva tároljuk, hogy megőrizze a frissességét.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Receptötlet itt, köszönöm szépen!