Barion Pixel

Gyors, bögrés nyári pite

Mert pitét sütni jó 🙂

Finoman elmorzsolni a lisztet a vajjal, lágy tésztává gyúrni, belenyomkodni a formába, édes, tejfölös krémmel nyakon önteni, ráhalmozni a nyár gyümölcseit, és várni, hogy végre a villánkkal a szánkhoz emelhessük az ízek pazar kavalkádját, az omlós linzerrel…

Ez egy ilyen pite, egy ilyen élmény, egy ilyen finomság 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:

– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)

– negyed bögre porcukor (5 dkg)

– 1 teáskanál sütőpor

– 10 dkg puha vaj

– 1 tojás

A krémhez:

– 1 családi tejföl (330 g-os!)

– 2 tojás

– negyed bögre porcukor (5 dkg)

A tetejére:

– bogyós gyümölcsök ízlés szerint, kb két bögrényi

Nálam ezúttal őszibarack is került bele, de csak azért mert apró gyerekkezek által elpárolgott a szeder fele 🙂

+ egy-két marék darabolt mandula a szóráshoz (elhagyható)

Elkészítése:

1. A lisztet, a porcukrot a sütőport és a vajat elmorzsoljuk, majd a tojással A tészta lágy tésztává gyúrjuk, majd egy 24-26 cm átmérőjű pite-vagy tortaformába nyomkodjuk, és máris alul-felül sütés programon, 170 fokra előmelegített sütőbe dugjuk tizenöt percre. Tehát még a gyúrás előtt érdemes bekapcsolni a sütőt! Ha tortaformát használunk, akkor tegyünk az aljába sütőpapírt!

2. Közben a krém hozzávalóit összekeverjük, majd azt is a formába öntjük, rárakosgatjuk a gyümölcsöt, és mehet vissza a sütőbe úgy jó ötven percre. Amennyiben meg szeretnénk szórni mandulával, azt akkor tegyük meg, amikor már a krém egy picit megszilárdult. Ez körülbelül tizenöt perc sütési időt jelent. Még finomabb, ha előtte egy picit megpirítjuk a mandulát, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül.

3. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó vastagon szórjuk meg porcukorral, mert alapjában véve ez egy nem túl édes sütemény, így igényli a cukrot 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák