Mert pitét sütni jó 🙂
Finoman elmorzsolni a lisztet a vajjal, lágy tésztává gyúrni, belenyomkodni a formába, édes, tejfölös krémmel nyakon önteni, ráhalmozni a nyár gyümölcseit, és várni, hogy végre a villánkkal a szánkhoz emelhessük az ízek pazar kavalkádját, az omlós linzerrel…
Ez egy ilyen pite, egy ilyen élmény, egy ilyen finomság 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
– 1 teáskanál sütőpor
– 10 dkg puha vaj
– 1 tojás
A krémhez:
– 1 családi tejföl (330 g-os!)
– 2 tojás
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
A tetejére:
– bogyós gyümölcsök ízlés szerint, kb két bögrényi
Nálam ezúttal őszibarack is került bele, de csak azért mert apró gyerekkezek által elpárolgott a szeder fele 🙂
+ egy-két marék darabolt mandula a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítése:
1. A lisztet, a porcukrot a sütőport és a vajat elmorzsoljuk, majd a tojással A tészta lágy tésztává gyúrjuk, majd egy 24-26 cm átmérőjű pite-vagy tortaformába nyomkodjuk, és máris alul-felül sütés programon, 170 fokra előmelegített sütőbe dugjuk tizenöt percre. Tehát még a gyúrás előtt érdemes bekapcsolni a sütőt! Ha tortaformát használunk, akkor tegyünk az aljába sütőpapírt!
2. Közben a krém hozzávalóit összekeverjük, majd azt is a formába öntjük, rárakosgatjuk a gyümölcsöt, és mehet vissza a sütőbe úgy jó ötven percre. Amennyiben meg szeretnénk szórni mandulával, azt akkor tegyük meg, amikor már a krém egy picit megszilárdult. Ez körülbelül tizenöt perc sütési időt jelent. Még finomabb, ha előtte egy picit megpirítjuk a mandulát, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül.
3. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó vastagon szórjuk meg porcukorral, mert alapjában véve ez egy nem túl édes sütemény, így igényli a cukrot 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala