Avagy lágy, krumplis, fahéjas-szilvás mennyország, egyenest anyukám konyhájából 🙂
Vagy Presser Gábor szavaival, egészen érzékletesen a Padlás-ból:
“A felszín édes hó…
Rajta aranyszínű morzsa!
Megkóstolható!
És benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!
jó, jó, jó
Ez a jó ízű kisbolygó!
Jó, jó, jó, jó
Belül tűz forró!
Jó, jó, jó, jó
Olyan illatosan olvadozó!
Jó, jó, jó, jó…”
És itt a recept, hogy ne csak dalolásszunk 🙂
A mérce a a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1 kg krumpli
– 1 mokkáskanál só
– három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
– 1 púpos evőkanál zsír (6 dkg)
– 1 tojás
Morzsához:
– 1 púpos fakanál zsír (8 dkg) vagy szűk fél bögre étolaj (1,2 dl)
– három és fél bögre zsemlemorzsa (bő 20 dkg)
+ fél bögre kristálycukor (16 dkg)
+ kb. 10 szem nagy szemű szilva, vagy duplája a kis szeműből
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Én egy evőkanál sót tettem a főzővízbe.
2. A megfőtt krumplit megsózzuk egy mokkáskanál sóval, krumplinyomón áttörjük, vagy a nyeles krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben összekeverünk két evőkanál kristálycukrot egy fél mokkáskanál fahéjjal, és elkészítjük a morzsánkat. Forró olajon, lassú tűzön, folyamatos( folyamatos!) kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ne hagyjuk ott egy pillanatra sem, mert nemegyszer sikerült lekozmálnom egy óvatlan pillanat miatt.
3. Ezután a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, folyamatos lisztezés mellett kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd körülbelül 10*10-es négyzetekre vágjuk. Ha a tészta darabos, és szétesik nyújtás közben, akkor dolgozzunk hozzá még lisztet, mert a krumplik nem egyformák, előfordulhat, hogy több lisztet vesz fel némelyik. Lágynak kell lennie, sőt picit ragacsosnak is, akkor lesz finom és nem beton 🙂
4. A négyzetekre nagy szemű szilva esetén fél-fél szilvát, kis szemű esetén két fél szilvát számolunk. Ezeket a húsos felükkel megmártjuk a fahéjas cukorban, a négyzetek közepére helyezzük, majd a négy csücsküket összefogva gombócokat formázunk belőlük.Ügyeljünk rá, hogy ne nyomkodjuk közben össze!
5. Ezután a gombócokat lobogó forró vízben kifőzzük. Egyszerre csak hat gombócot főzzünk, és onnantól számolva, hogy feljöttek a víz tetejére, kb. 4 percig főzzük őket.
6. Míg fő az első adag, addig egy nagyobb tálba, fazékba átszedjük a morzsát, melyet összekeverünk a fél bögre cukorral, és majd ebbe hempergetjük a gombócainkat közvetlenül a kiszedés után.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala