Barion Pixel

Bögrés sajtos-sós kiflik, puha, joghurtos tésztával

Ezek a kiflik rétegesek, puhák, sósak, és különlegesen finomak, mivel a rétegeket sós vajjal kenjük meg, majd megterítjük reszelt sajttal, és olyan szép, mosolygós pirosra sülnek, hogy nem lehet nekik ellenállni. De nem is akarunk 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 18 darab méretes kiflihez:

– öt és fél bögre fehér finomliszt (70 dkg)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– kétharmad bögre tej (kb. 2 dl)
– 1 mokkáskanál kristálycukor
– szűk fél bögre étolaj (1 dl)
– egy csapott evőkanál só
– 2 tojás
– 1 kis dobozos natúr joghurt (140 g)

A töltelékhez:

– 5-8 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
– 20 dkg reszelt edámi vagy trappista sajt

A kenéshez:

– 1 tojás sárgája összekeverve egy mokkáskanál tejjel
+ durva szemű só a szóráshoz

Elkészítése:

1. Egyharmad bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az egy kocka élesztőt, és felfuttatjuk.

2. A többi hozzávalóval együtt jól kidolgozott tésztát készítünk, amit aztán hat gombócra osztunk.
3. A gombócokat letakarjuk, majd fél órát pihenni hagyjuk őket.

4. Ezután a gombócokat nagytányérnyi körökké nyújtjuk, olyan szűk fél centi vastagságúra. Hármat közülük megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk őkete egyenként a sajt egyharmad-egyharmad részével. Ezután mindhármat lefedjük egy-egy tésztakörrel. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy egyszerre csak kettőt nyújtunk, ha kicsi a hely.

5. A sajtos tésztaszendvicseinket ezután hat-hat cikkre vágjuk, majd a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsikre sorakoztatjuk őket szellősen.

6. Ismét fél óra pihenő következik, majd megkenjük őket a tojással, és megszórjuk durvább szemű sóval.

7. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, alul-felül sütés programon, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A recept alapötlete itt

szeretettel ajánlom:

Kategóriák