Ezek a kiflik rétegesek, puhák, sósak, és különlegesen finomak, mivel a rétegeket sós vajjal kenjük meg, majd megterítjük reszelt sajttal, és olyan szép, mosolygós pirosra sülnek, hogy nem lehet nekik ellenállni. De nem is akarunk 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 18 darab méretes kiflihez:
– öt és fél bögre fehér finomliszt (70 dkg)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– kétharmad bögre tej (kb. 2 dl)
– 1 mokkáskanál kristálycukor
– szűk fél bögre étolaj (1 dl)
– egy csapott evőkanál só
– 2 tojás
– 1 kis dobozos natúr joghurt (140 g)
A töltelékhez:
– 5-8 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
– 20 dkg reszelt edámi vagy trappista sajt
A kenéshez:
– 1 tojás sárgája összekeverve egy mokkáskanál tejjel
+ durva szemű só a szóráshoz
Elkészítése:
1. Egyharmad bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az egy kocka élesztőt, és felfuttatjuk.
2. A többi hozzávalóval együtt jól kidolgozott tésztát készítünk, amit aztán hat gombócra osztunk.
3. A gombócokat letakarjuk, majd fél órát pihenni hagyjuk őket.
4. Ezután a gombócokat nagytányérnyi körökké nyújtjuk, olyan szűk fél centi vastagságúra. Hármat közülük megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk őkete egyenként a sajt egyharmad-egyharmad részével. Ezután mindhármat lefedjük egy-egy tésztakörrel. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy egyszerre csak kettőt nyújtunk, ha kicsi a hely.
5. A sajtos tésztaszendvicseinket ezután hat-hat cikkre vágjuk, majd a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsikre sorakoztatjuk őket szellősen.
6. Ismét fél óra pihenő következik, majd megkenjük őket a tojással, és megszórjuk durvább szemű sóval.
7. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, alul-felül sütés programon, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A recept alapötlete itt…