Ma az egyik kedvenc fogásomat hoztam el Nektek, amit nekünk gyerekként apukám nagyon gyakran készített 🙂 Apa gomba nélkül csinálta, makaróni tésztával én mostanában vagy adok hozzá gombát vagy nem, de mindkét verzióban nagyon szeretjük. A lényeg, hogy legyen benne sonka, paradicsommártás és nyúlós, reszelt sajt, hosszú tésztával. Már éhes is lettem 🙂
Ja, és ha egy rántott szelet van hozzá, úgy engem végképp le lehet venni a lábamról, ugyanis a milánói sertésbordát imádom…
És egy kis milánói makaróni/spagetti történelem: azt tudnunk kell, hogy a milánói makaróni legfeljebb a menzatörténelem része, az is csak a magyar menzáké, a világkonyhához és Milánóhoz állítólag annyi köze van, mint a franciasalátának a franciákhoz. De sebaj, mi szeretjük 🙂
Hozzávalók:
– egy fej vöröshagyma apróra kockázva vagy aprítva
– 3-3 evőkanál olíva-vagy étolaj
– 25 dkg gomba megpucolva és felkockázva
– 25 dkg sonka (nálam szeletel füstölt tarja és sonkaszalámi került bele vegyesen
– 1 bögre sűrű paradicsomszósz (ha sűrített paradicsomot használunk, akkor kétharmad bögre (kb. egy nagy konzerves) paradicsom és egyharmad bögre víz)
– 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
– 1-2 evőkanál kristálycukor
– első körben egy fél mokkáskanálnyi só, majd a végén kiderül, hogy milyen sós volt a sonkánk, és akkor utósózzuk (pótolni lehet, de elvenni nem 🙂
– 1 mokkáskanál oregánó (vagy néhány szál friss)
– 1 mokkáskanál bazsalikom (vagy néhány levél friss)
– fél mokkáskanál őrölt bors
+ fél csomag spagetti tészta (250 g)
+ reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sonkát valamint a gombát, majd lepirítjuk az egészet. A gomba levet fog engedni, azután a főzés során egy jó része elpárolog. A gombának nem kell kifőzni a lelkét 🙂
2. Ezután mehet hozzá a paradicsom, ha szükséges víz, a fokhagyma, majd a fűszerek és a cukor. Jól összeforraljuk, majd ha túl sűrűnek találjuk, adunk hozzá pici vizet, ha hígnak, akkor forraljuk még néhány percig, és utánsózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük, ahogy nekünk tetszik 🙂
3. Főtt spagetti vagy makarónitésztával tálaljuk, és reszelt sajttal.
4. Én sosem keverem össze a tésztát a szósszal, hanem mindig csak tálaláskor halmozom a tetejére, mert a tészta fél órán belül olyan szépen magába tudja szívni a mártást, mintha az nem is létezett volna 🙂
+ Jó tanács: feldobhatjuk a mártást egy marhahúsleveskockával vagy víz helyett egy negyed bögrényi hús vagy csontalaplével 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala