Barion Pixel

Bögrés, diós-baracklekváros kalács

Amikor a forró baracklekvár, a piruló dió és a meleg, kelt tészta édes illata végighömpölyög a lakáson…
Nem is tudom, hogy hogy írjam le, de valóban egy hihetetlenül finom kalácsba haraphat az, aki elkészíti, hát ne hagyjátok ki az életetekből és az otthonotokból 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a tésztához (egy kalácshoz, de én mindjárt kettőt készítettem):

– három bögre fehér finomliszt ( 32 dkg)
– kétharmad bögre langyos tej (szűk 2 dl)
– 1 mokkáskanál cukor a futtatáshoz
– fél kocka olvasztott vaj (5 dkg)
– egyharmad bögre kristálycukor (5 dkg)
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– fél kocka élesztő (2,5 dkg)
– 1 csipet só
– 1 kisebb tojás

A töltelékhez:

– kb. 6 evőkanál házi baracklekvár
– másfél bögre darált dió (15 dkg)
– kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)

+ 1 tojás a kenéshez

1. A mokkáskanálnyi kristálycukrot kétharmad bögre langyos tejben elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

2. A tészta többi hozzávalójával együtt ezután lágy tésztát dagasztunk. Előfordulhat, hogy kell még hozzá tej, tegyünk bele még bátran, ha nem elég lágy!

3. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd két gombócra osztjuk, melyeket pihenni hagyunk a deszkán 5 percig. Ezután könnyebb lesz nyújtani!

6. A két gombócot külön-külön enyhén téglalap alakúra, körülbelül fél centi vastagra kinyújtjuk.

7. Megkenjük őket vékonyan baracklekvárral megszórjuk őket a cukorral elkevert dióval, külön-külön feltekerjük őket a hosszabbik oldaluknál fogva, mint a bejglit.

8. Ezután a két végüknél megfogjuk őket, és picit megnyújtjuk, meghúzgáljuk, majd összefonjuk őket, és egy kivajazott, kilisztezett kalácsformába tesszük, ahol további fél órát kelesztjük.

9. Ezután megkenjük a kalácsunk tetejét felvert tojással, majd 200 fokon, körülbelül 50 percig, tűpróbáig sütjük. Félidőben, úgy huszonöt perc sülés után egy alufóliával letakarjuk, és nem hiszünk a színének, mert ekkor még nincs kész, belül nyers, csak kívül szép aranybarna. A fólia majd megakadályozza, hogy tovább barnuljon, de belül még sülnie kell. Csak a tűpróbának hiszünk! 🙂
És bármilyen nehéz, de ezért legalább langyosra hagyjuk hűlni, különben, mint a kelt tészták általában, szalonnás lesz!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Recept alapötlet <a href="Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala“>itt…

szeretettel ajánlom:

Kategóriák