A teasütemények egyik legfinomabbja, olyan igazán csésze mellé való, mind küllemben, mind a az omlósságával, csokiba mártott kis csücskeivel, a porcukorral, a vajas ízével.
Finom magában, de porcukorba forgatva, és/vagy csokiba mártva is. Nálunk Lizus porcukrot sem kért rá, Laura csak porcukrot, a vendégségbe viszont porcukros-csokis csücskű kiflik kerültek. Előbbiek hamarabb, utóbbiak lassabban készülnek, de ugyanolyan szédületes sebességgel fogynak 🙂
A klasszikus süteményformáim egy újabb kis darabja ez a kifli, a recept pedig a csomagolásáról származik.
Pepecselős, tehát akkor kezdjünk neki, ha van időnk és ihletünk. Bevonhatjuk munkába a gyerkőcöket is, garantáltan élvezni fogják.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
– 20 dkg puha margarin vagy vaj
– szűk fél bögre porcukor (8 dkg)
– 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
– 2 tojás sárgája
A hempergetéshez:
– porcukor
– a bevonáshoz egy tábla (10 dkg) csokoládé megolvasztva (én 52%-os étcsokoládét használtam)
– 24 darabos fém kifli forma
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a formákba nyomkodunk olyan fél diónyi tésztát. A lényeg hogy ne legyen teljesen tele a forma, mert megemelkedik sütés közben!
2. Forró, 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon, halvány aranyszínűre sütjük, hagyjuk 4-5 percig hűlni, majd még melegen, óvatosan kikocogtatjuk/kivesszük őket a formából. A formát sütés előtt nem kell kivajazni, elegendő a süteményből kisülő zsiradék.
3. Én a kiszedésnél az egyik sarkát egy picit meglazítottam. Éppen hogy alányúltam az ujjam hegyével, ez elég volt ahhoz, hogy egy pici levegő alájusson, ezután fejre állítottam, egy icipicit megkocogtattam, és már bele is pottyant a tenyerembe 🙂
4. Egy sütőpapírra sorakoztattam őket szorosan, megszórtam a tetejüket szűrőn keresztül porcukorral, majd a csücskeiket olvasztott, forró csokoládéba mártottam. A csokoládét olvaszthatjuk gőz fölött vagy mikróban, ahogy én szoktam, mert akkor kevesebb a mosogatnivaló 🙂 Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy körülbelül percenként vegyük ki a mikróból, keverjük át, nehogy megégjen a csoki.
Mivel nekem azonnal kellettek, így néhány percre hűtőbe tettem őket, és máris szép, roppanós csokoládébevonatom lett, ami szépen lepattant a sütőpapírról.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala