A minap rákívántam valami jó rakott zöldségre, és mivel a boltban szép kelkáposzták voltak, így abból készült, és mivel nagy fej káposztát voltak, hát mindjárt dupla adag.
Nagyon finom, mint minden rakott, ami otthon készül, és nem száraz, mert nem sajnáljuk ki belőle az alapanyagokat, így kap bőven tejfölt, húst és kelkáposztát. Nem csak rizsből áll, és meg van tűzdelve itt-ott némi zöldséggel, megijesztve tejföllel 🙂
Ez finom! Finom házi 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy négyszemélyes adaghoz:
– 3 evőkanál étolaj
– 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
– egy közepes fej (kb. 1 kg) kelkáposzta
– 1 tasak zacskós rizs (120 g, ugyanennyi akkor is, ha nem zacskós rizst használunk)
– 40 dkg darált hús
– másfél- két bögre tejföl (megfelel kb. 1 nagy dobozos 450 g-os tejfölnek)
– 1 teáskanál só
– negyed mokkáskanál őrölt fekete bors
– ételízesítő
+ 10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A káposztát megmossuk, eltávolítjuk róla a külső leveleket, majd négybe vágjuk. Kivágjuk a torzsáját, majd sós-vegetás forró vízben körülbelül negyed óra alatt puhára főzzük.
2. Ez idő alatt a rizst is megfőzzük sós-vegetás vízben, és elkészítjük a ragut is.
3. A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadunk egy csapott evőkanál édes, őrölt fűszerpaprikát, majd a darált húst, a sót, a borsot, és megpirítjuk.
4. A káposztát leszűrjük, majd egy kiolajozott, kisebb tepsi aljára terítjük a felét.
5. A húsos ragut és a riszt összekeverjük, majd a tepsibe egyenletesen szétterítjük, ráöntjük a tejföl felét, elkenjük, és meghintjük sóval. Szükség van a sóra, mert nem lesz íze…
6. Jöhet egy újabb réteg káposzta, majd tejföl, amit sózunk, majd meghintünk reszelt sajttal.
7. Mehet is az előmelegített sütőbe, 200 fokra, alul-felüs sütésre, ahol addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala