Ez egy kötelező és alaprecept tejbegrízrajongóknak 🙂 Nagyon finom, könnyedén készül, és számos variációban ehetjük. Én kakaós cukorral és szilvalekvárral szeretem, de finom simán porcukorral, vagy a fogunk alatt sercegő kristálycukorral, nutellával, vagy amivel csak szeretnénk. Apukám szőlővel ette, de jól áll neki a fahéj, a csoki vagy a vanília öntet is.
Nagyon finom, akár desszert, akár második fogás gyanánt egy tartalmasabb leves után. A javára írandó az is, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, és hidegen-melegen is nagyon finom. Én még fagylalttal is el tudom képzelni, de azt majd nyáron, nem ebben a nedves hidegben.
Készítsétek el, nagyon jól harmonizál a tejbegríz és a gombócot idéző prézli, amibe beleforgatjuk 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
A galuskához:
– 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
– másfél bögre búzadara (20 dkg)
– bő fél bögre cukor (10 dkg)
– 1 mokkáskanál só
– 1 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor (10 g)
A morzsához:
– másfél bögre zsemlemorzsa (kb. 10 dkg)
– 3-4 evőkanál olaj vagy sertészsír
Elkészítése:
1. A tejet a sóval feltesszük melegedni. Mikor forrni kezd, visszavesszük a hőfokot takarékra, majd hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát apró adagokban, folyamatos kavargatás mellett. Ezután sűrű tejbedarát főzünk belőle, persze folyamatosan kavargatva. Én kézi habverőt használtam.
2. Ezután hagyjuk hűlni, közben a zsíron vagy az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, takarékon, egy pillanatra sem magára hagyva, folyamatosan kavargatva.
3. Ha már langyosra hűlt, akkor két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk, amiket egyenest a morzsára dobunk a kanálról. meghempergetjük őket, és átszedjük egy tálalóra vagy jénaira.
4. Ízlés szerint szórjuk, vagy öntjük nyakon azzal, amivel csak szeretnénk 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala