Nagggyon finom! A húsgombóckákat megpirítjuk, majd egy fűszeres, édeskés, hagymás paradicsommártásba belefőzzük, forró spagetti tésztával tálaljuk. Kell ennél több a spagettirajongóknak?
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a húsgombócokhoz (egy jó nagy adaghoz, 4 személyre a fele is elég):
– szűk fél bögre olíva-vagy étolaj (1 dl)
– 50 dkg darált hús (nálam fele sertéscomb fele sertéslapocka, de lehet marhával is)
– 1 tojás
– 1 fej apróra vágott vöröshagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma összetörve/zúzva
– 1 csapott teáskanál só
– negyed mokkáskanál őrölt bors
– 3 ág friss oregánó lefejtve vagy fél teáskanál szárított
A mártáshoz:
– egy fej apróra vágott vöröshagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma összetörve/zúzva
– 3 bögre sűrített paradicsom (kb. 500 g)
– fél-egy bögre víz
– 3-4 evőkanál kristálycukor
– fél mokkáskanál bors
– 3 ág friss oregánó lefejtve vagy fél teáskanál szárított
– egy csapott teáskanál só
A tálaláshoz:
– 500 g főtt spagetti tészta
– 15 dkg reszelt sajt
– esetleg bazsalikomlevél
Elkészítése:
1. Egy tálban a darált húst összekeverjük a hagymával, a tojással, a sóval, borssal, oregánóval.
2. Olajat hevítünk, amibe teáskanálnyi golyókat teszünk a darált húsos keverékünkből.
3. A golyóknak mindkét felét aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük őket.
4. A serpenyőben/lábasban maradt olajon megfonnyasztjuk a mártáshoz szánt hagymákat, majd felöntjük a paradicsomsűrítménnyel, a vízzel, cukrozzuk, fűszerezzük, és mikor forrni kezd, visszavesszük takarékra és a húsgolyókat még további húsz-huszonöt perc alatt készre főzzük.
5. Míg a gombócok főnek, a tésztát kifőzzük, a sajtot lereszeljük.
6. A mártást folyamatosan kóstoljuk, hígítjuk, fűszerezzük ízlés szerint, ha valamit hiányolunk.
7. Forró spagetti tésztával, reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂