Barion Pixel

Villámgyors, édes gombakekszek bögrésen

Az ünnepi asztal dísze lehet, de a hétköznapokat is megszínesítik ezek a mutatós kis kekszecskék, amik nem mellékesen nagyon finomak, puhák és szuper omlósak, tökéletesen hozzák a dán vajas kekszek finom ízét.

Alig néhány hozzávalóból készülnek, és nem lehet őket nem imádni, legyen szó a készítőjéről vagy a fogyasztójáról, mindenki maximálisan elégedett lesz, sőt!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók kb. 25 darab kekszhez:

– 12 dkg puha vaj
– 1 tojás
– fél bögre porcukor (5 dkg)
– 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma, vagy 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– másfél bögre fehér finomliszt (20 dkg)
– fél bögre étkezési keményítő vagy ha nincs ugyanennyi vaníliás pudingpor (6 dkg)
– 1 teáskanál sütőpor (5 g)

+ kb. 1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítése:

1. A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük!

2. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a tojást és a vaníliakivonatot, majd az összes többi hozzávalóval egyneművé gyúrjuk.

3. Teáskanálnyi adagokat szaggatunk belőlük, melyeket gombócokká gömbölygetünk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, szellősen, mert még picit nőni és terebélyesedni fognak.

4. Ezután bevizezzük egy pici aromás üveg vagy egyéb apró flakon száját (nálam a Dr. Oetker vaníliás aroma flakonja), majd kakaóporba mártjuk a száját, és a tésztagolyók közepét benyomjuk vele, ez alkotja majd a gombák tönkjét. Minden nyomás előtt újra mártsuk bele a kakaóporba az üveg száját!

5. Már mehet is a sütőbe, legfeljebb 10-12 percre, mikor kivesszük őket még nagyon puhák, de nem baj! Pár perc és megszilárdulnak, ahogyan ez általánosan minden linzernél elmondható. Ha szeretnénk, hogy puha, omlós maradjon, és megtartsa a vajas ízét, nem szabad túlsütni! Tehát 10-12 perc. És készek, és szépek! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Egy időben a sütős csoportok ontották ezeket a gombákat, én a Nassolda receptjét választottam…

szeretettel ajánlom:

Kategóriák