Ha ütős vacsorát szeretnénk, akkor ez a legjobb választás! A ropogós kenyérre vastagon halmozva a besamelbe beleolvadt sajtok, a borsos gomba, és a pirult sonka. Gyorsan elkészül, és nagyon laktató!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók, amiket használtam:
– 250 g csiperkegomba pucolva, apróra kockázva
– 15 dkg sonka apróra kockázva (nálam füstölt tarja, de fontos, hogy valami füstölt sonka legyen, ne gépsonka, mert az szétfő, és nem elég karakteres)
– 1 fej vöröshagyma apróra kockázva
– 2-3 evőkanál étolaj
– 16 dkg sajt nagyobb kockákra vágva (nálam egy fél parenyica és egy darab trappista, mert az volt itthon)
– egy bögre 2,8%-os tej
– 2 evőkanál Vénusz kenőmargarin
– 1 púpos evőkanál fehér finomliszt
– egy teáskanál piros arany (elhagyható, de nagyon szép színt ad neki)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– fél teáskanál só + 1 fél mokkáskanál só
+ 4 zsemle vagy 6 szelet kenyér
Elkészítése:
1. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a sonkát, és pirítjuk vele két-három percig.
2. Mehet rá a gomba is, amivel közepes fokozaton pirítjuk tovább az egészet. Mikor a gomba már levet eresztett, akkor fél teáskanál sót, és egy fél mokkáskanál borsot is adunk hozzá, és addig főzzük fedő nélkül, míg a gomba leve el nem fő.
3. Miközben a ragu fődögél, elkészítjük a besamelt.
4. Ehhez egy kisebb fazékban megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet habverővel. Takarékon pirítjuk mindössze egy-két percig, ráöntjük a tejet, egy csipet borsot, és egy fél mokkáskanál sót, majd takarékon besűrűsítjük.
5. Beledobáljuk a sajtkockákat, majd addig főzzük, míg amíg a sajt gyönyörűen el nem olvad benne.
6. Ekkor hozzákeverjük az időközben elkészült ragut, hosszára elvágott zsemlékre vagy kenyérszeletekre halmozzuk, és 180-190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, a sütő rácsán megsütjük őket.
7. Friss zöldségekkel, salátával, vagy pirított magvakkal is dúsíthatjuk, de magában is nagyon finom és ízekben gazdag.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala