Barion Pixel

Bögrés panna cotta: kísértés Olaszországból!

A legnépszerűbb olasz desszert, a puding, ami világhírre tett szert: a panna cotta, vagy főzött tejszín…
Édes, csillogó, vaníliás, tejszínes, selymes, és még sorolhatnám!

Már a kép is csábító, és amilyen exkluzív a kinézete, olyan egyszerűen elkészül.
Jó érzés ilyet alkotni, és mikor a vendégek elé letesszük, magunkon fogunk elálmélkodni 🙂 Hiszen forralás, néhány keverés, be a hűtőbe, és másnap ilyen látványos desszertet borítunk majd a tányérra, amit megbolondíthatunk karamellel, hogy még különlegesebb legyen. De anélkül is tökély, vagy valamilyen pürésített bogyós gyümölccsel, amennyiben szeretnénk az édességét egy kis savanykás ízvilággal ellensúlyozni.

Nagyon finom, a kislányom azóta is emlegeti, hogy anya, mikor fogsz megint olyan tányéros-borítós pudingot csinálni 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz:

– egy és háromnegyed bögre habtejszín (legalább 30%-os, megfelel 4 dl-nek)
– egy bögre legalább 2,8%-os tehéntej
– egyharmad bögre kristálycukor (5 dkg)
– 1 vanília rúd magjai kikaparva (helyettesíthető kivonattal esetleg vaníliás cukorral)
– 4 lap zselatin

A karamellához:

– fél bögre tejszín
– negyed bögre cukor
– szűk negyed bögre víz

Elkészítése:

1. A vanília rúd kikapart magjait egy közepes lábasban (legjobb a nyeles) lassan forraljuk a tejjel négy-öt percig, közben kevergetjük, és nem hagyjuk őrizetlenül.

2. Félrehúzzuk a tűzről, lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt és a cukrot, amivel együtt újra felforraljuk.

3. Félrehúzzuk és hűlni hagyjuk öt percet, közben kevergetjük.

4. Ezután hozzáadjuk a zselatinlapokat, és addig keverjük őket, míg maradéktalanul fel nem olvadnak. Jó alaposan kavarjuk össze, ne maradjon zselatin az edény alján!

5. Hideg vízzel kiöblített formákba, vagy öblös tálkákba öntjük őket, majd hagyjuk a pulton hűlni.

6. Hűtőbe tesszük, és egy darab alufóliával letakarjuk őket, hogy ne vegyék át a hűtőben fellehető egyéb ízeket. De nem légmentesen zárjuk, csak tegyünk rá egy-egy darabot lazán.

7. Néhány órára mehet a hűtőbe, nálam egy egész éjszakát pihent!

8. Hűtés után a tálakat forró vízbe állítjuk körülbelül néhány másodpercre, majd ráteszünk egy desszertes tányért a tetejükre, és ráfordítjuk, kvázi kiborítjuk a tányérra a pudingra. Picit várjunk, óvatosan rázogassuk, ki fog fordulni. Ha nem, akkor picit tegyük még a vízbe, de ne sokáig, mert ha megolvad a teteje, nem lesz olyan szép! Ha mégis megtörténne, csak tegyük vissza a tálba, és mehet vissza dermedni a hűtőbe borítás előtt 🙂 Persze nem muszáj kiborítani 🙂 De a másodperces szabály nyilván edényvastagságtól és a víz melegétől függő. Én forró vizet engedtem a csapból egy ételhordó dobozba, abba állítottam bele, az elsőt picit megolvasztottam, de azt már kifordításkor láttam, hogy sokáig maradt a vízben, mert körben csillogott a megolvadt puding. Nem macerás higgyétek el, csak nagyon körül szeretném írni, hogy az én aggodalmaim a tieitek már ne legyenek! 🙂

9. A karamellakrémet elkészítjük még a tálalás előtt: a cukrot felolvasztjuk egy kis lábasban, és addig melegítjük, míg szép aranybarna nem lesz, majd félrehúzzuk a tűzről és kicsi adagokban, messziről hozzáöntjük a vizet, mert fel fog csapni a gőz egy picit. Ezután visszatesszük, forraljuk, míg be nem sűrűsödik picit, majd felöntjük és mártássá forraljuk, vagyis hagyjuk sűrűsödni. Én tizenöt perc alatt elkészültem a a karamellel, úgyhogy fogom mlg használni sokszor ezt az öntetet! 🙂 A kész puding köré csorgatjuk vagy ha nem borítjuk ki, akkor szépen kanalazunk a tetejére, ahogyan én tettem a szállítandó tálkákkal 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák