Barion Pixel

Bögrés kutyulós kenyér

Tényleg kutyulós 🙂
Csak nagyjából összekeverjük egy villával a hozzávalókat, 12 órát kint felejtjük a konyhapulton, hagyjuk hogy önmagából kovászt csináljon, formázzuk, csavarjuk, sütjük, és fertig…
Avagy el is készítettük a svájciak gyökérkenyerét dagasztás nélkül, és egy lyukacsos, nagyon ízletes nekem leginkább ciabatta-hoz hasonló kenyérbe haraphatunk.
Az eljárás a DNK-módszer, ami az éjszakai kelesztésnek köszönhetően hasonlóan működik, mintha kovászt készítenénk a kenyérhez. Itt mindössze annyi a különbség, hogy tulajdonképpen a kenyértészta maga a kovász 🙂

Szóval kutyulós kenyér, amihez szükségünk lesz egy 2,5 dl-es bögrére! 🙂

Hozzávalók:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 2 csapott teáskanál só
– 4 dkg friss élesztő vagy 9 g szárított élesztő (megfelel egy 7 g-os csomagnak+ hozzá egy teáskanálnyinak)
– 2 bögre víz (5 dl)
– 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:

1. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót.

2. Az élesztőt belekeverjük a vízbe, majd hozzáadjuk a liszthez az étolajjal egyetemben.

3. Az egészet összekutyuljukk egy fakanállal vagy villával, éppen csak annyira, hogy a liszt mindenütt nedves legyen, kb., mint egy nokedlit.

4. Konyharuhával letakarjuk, és éjszakára (vagy tíz-tizenkét órára a nap bármely szakában 🙂 a konyhapulton hagyjuk.

5. Másnap nagyon vastagon lisztezett deszkára borítjuk, majd a tenyerünkkel téglalap alakúra lapogatjuk.

6. A téglalapot ezután kettévágjuk, és mindkét lapocskát a szélesebbik felénél fogva feltekerjük, mint a bejglit.
Ezután meg is csavarjuk őket, mint a ruhát, mikor kifacsarjuk, persze finomabb mozdulatokkal 🙂

7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, meghintjük a tetejüket liszttel, majd konyharuhával letakarva körülbelül 45 perces kelesztés következik.

8. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütés programra, majd egy kisebb edényben körülbelül fél bögrényi vizet teszünk a sütő aljába, hogy gőz képződjön benne a sütéshez.

9. A forró sütőben körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk rácson kihűlni. Mikor már langyos, akkor le lehet takarni egy konyharuhával.
Ez a kenyér mesés pirítósnak is. Nem kell megijedni, hogy kopog a héja, nem szárad ki a sütés során, szépen visszább puhul, ahogy hűl.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák