Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető, finom, vajas kelt tészta, édesen, zsemlébe álmodva. Egy kis vajjal és folyós baracklekvárral, vagy egy nagy kanálnyi mogyorókrémmel tökéletes hétvégi kényeztetés, vagy szürke hétköznapot feldobó labdacs.
Próbáljátok ki, langyosan a legmesésebb…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 4 bögre fehér finomliszt
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– egy és negyed bögre tej (3 dl)
– egyharmad bögre kristálycukor + egy teáskanál (6 dkg)
– 5 dkg vaj
– 1 csipet só
+ a tetejére egy tojás sárgája elkeverve egy mokkáskanál tejjel
Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögre langyos tejbe, amibe előzőleg elkevertünk egy teáskanál cukrot.
2. Hagyjuk az élesztőt felfutni.
3. Egy nagyobb tálba belemérjük a lisztet, a cukrot, a sót, majd az egészet összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, de ha nem is olvasztjuk, akkor legalább jó puha legyen.
4. Ezután az összes többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk, melyet letakarva félreteszünk, és fél órát kelesztjük meleg helyen, de legalább szobahőmérsékleten.
5. Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, nyolc részre vágjuk, és gombócokká formázzuk őket, melyeket egy picit ellapítunk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra.
7. A zsemléket letakarva további 15 percig kelesztjük, kereszt alakban bevágjuk a tetejüket, megkenjük őket a tojásos tejes keverékkel, és körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala